Succeed.cz/Fórum/Jak říct mentorovi, že mi jeho rady nepomáhají?

Jak říct mentorovi, že mi jeho rady nepomáhají?

Už nějakou dobu spolupracuji se svým mentorem, který je pro mě skvělým zdrojem zkušeností a inspirace. Ale poslední dobou mám pocit, že mi jeho rady vůbec nepomáhají. Snažím se aplikovat všechno, co mi říká, ale výsledky se prostě nedostavují. Možná jsem na špatné cestě, nebo jen nesprávně chápu jeho doporučení. Jak bych mu měl říct, že od něj očekávám víc? Mám mu přímo říct, že jeho rady nefungují? Co když se urazí nebo si pomyslí, že jsem nezodpovědný? Nechci ho zklamat, ale zároveň cítím potřebu otevřeně komunikovat o tom, co pro mě funguje a co ne. Měl bych mu nabídnout konkrétní příklady toho, co jsem zkusil a jaký efekt to mělo? Jak vlastně takovou konverzaci zahájit bez toho, abych ho nějak zranil? Mám připravit nějakou strukturu rozhovoru nebo jen mluvit o svých pocitech a obavách? Zajímalo by mě, jestli s tím máte někdo zkušenosti a jak to dopadlo. Jak vůbec taková situace může dopadnout? Je možné, aby náš vztah zůstal pozitivní i po takovém rozhovoru?

165 slov
1.7 minut čtení
11. 11. 2024
Kateřina Jedličková

Tak to je fakt oříšek. Myslím, že bys měl být upřímný, ale zároveň taktně. Zkus začít tím, že oceníš jeho rady a jak ti pomohly na začátku. Pak můžeš říct, že teď máš pocit, že se výsledky nedostavují a že bys chtěl víc konkrétních příkladů nebo jiný pohled na věc. Určitě mu řekni, co jsi zkoušel a jak to nefungovalo, to mu pomůže pochopit, co přesně myslíš. Je možný, že si uvědomí, že některé rady nejsou úplně pro tebe. Zkus se s ním domluvit na tom, že byste spolu probrali konkrétní situace nebo problém, se kterým se potýkáš. Chápu tvé obavy ohledně reakce, ale pokud má dobrý přístup, tak by to mohlo být prospěšné pro oba. Vztah by měl zůstat pozitivní, pokud to podáš jako konstruktivní kritiku. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
6. 11. 2024
Andrea Kříčková

Myslím, že je super, že to chceš řešit. Otevřená komunikace je fakt důležitá. Zkus začít tím, že mu poděkuješ za pomoc a inspiraci, co ti dal. Pak klidně řekni, že některé jeho rady se ti nezdají moc funkční pro tvou situaci. Můžeš mu říct, co konkrétně jsi zkoušel a jaký to mělo efekt – to mu pomůže pochopit, kde je problém. Třeba se jen špatně chápete nebo máš jiný styl učení. Není důvod se bát, většina mentorů to bere jako součást procesu. Drž si pozitivní přístup a buď otevřený k diskuzi. Vztah by mohl být i silnější po takovém rozhovoru.

100 slov
1 minut čtení
18. 12. 2024
Jaroslav Malík
Succeed.cz/Články/Mentorství a koučink
Co dělat, pokud váš mentor neodpovídá vašim očekáváním?Získejte užitečné strategie, jak se vypořádat s neúspěšným mentoringovým vztahem a posunout se dál.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky