Succeed.cz/Fórum/Co říct, když potkám někoho důležitého na akci?

Co říct, když potkám někoho důležitého na akci?

Nedávno jsem byl na jedné networkingové akci a potkal jsem tam několik lidí, kteří jsou v mém oboru hodně uznávaní. Měl jsem možnost s nimi mluvit, ale bohužel mě přepadla nervozita a nevěděl jsem, co přesně říct. Chtěl bych se zeptat, jak se připravit na takové situace? Jaké fráze nebo otázky použít, abych nevypadal jako úplný amatér a zároveň vyjádřil svůj zájem o jejich práci? Mám se ptát na jejich projekty, nebo raději sdílet něco o sobě? Jak dlouho by měl takový rozhovor trvat a jakým způsobem navázat další kontakt? Existují nějaké osvědčené tipy, jak udělat dobrý dojem na důležité lidi v oboru? Vím, že první dojem je zásadní, tak bych chtěl znát nějaké konkrétní příklady toho, co říct nebo nedělat. Jak se vyhnout trapným tichům a jak nezapomenout poděkovat za rozhovor? Můžete mi doporučit nějaké techniky pro překonání nervozity? Zajímalo by mě také, jestli je lepší se soustředit na jednu osobu, nebo se pokusit oslovit více lidí během akce. Díky za jakékoli tipy a rady!

166 slov
1.7 minut čtení
18. 4. 2023
Alena Vašková
Alena Vašková

Když potkáš někoho důležitého, tak nejlepší je být přirozený a uvolněný. Zkus začít jednoduchým pozdravem a říct něco jako: "Dobrý den, slyšel jsem o vaší práci na [projekt], je to fascinující!" Když se začneš bavit, ptej se na jejich názory a zkušenosti. To je dobrý způsob, jak ukázat zájem a zároveň získat informace.

Zároveň můžeš sdílet něco o sobě, ale snaž se to nepřehánět, ať nepůsobíš jako egoista. Takový krátký výtah o tom, co děláš, je fajn, ale opravdu se snaž poslouchat. Co se týče délky rozhovoru, není potřeba to protahovat. Když cítíš, že už nemáte co říct, klidně si řekni, že bys rád pokračoval dál a poděkuj za rozhovor.

Aby ses vyhnul trapným tichům, měj v záloze pár otázek nebo komentářů k aktuálnímu trendu v oboru. Taky si můžeš předem připravit pár témat, o kterých chceš mluvit.

Když jdeš na akci, klidně oslov více lidí. Není to o tom soustředit se jen na jednoho. Ale buď opatrný, aby se to nedalo brát jako hon za kontakty.

Pokud jde o nervozitu, zkus si představit, že ten druhý je taky normální člověk a že jste oba na stejné akci za stejným účelem. Věřím, že s praxí to bude lepší! Určitě nezapomeň poděkovat po rozhovoru – to vždycky udělá dobrý dojem.

207 slov
2.1 minut čtení
19. 6. 2023
Rudolf Voříšek
Rudolf Voříšek

Jo, potkat důležitý lidi na akci může bejt stresující. Hlavně se snaž udržet klid a pamatuj, že jsou to taky jen lidi. Můžeš začít nějakým přátelským pozdravem jako "Ahoj, rád vás potkávám" nebo "Dobrý den, slyšel jsem o vaší práci a moc mě to zajímá". Zkus se zeptat na něco konkrétního ohledně jejich projektů nebo aktuálních trendů v oboru - to vždycky zabere. Třeba "Jak vidíte budoucnost v našem oboru?" nebo "Co vás na vaší práci nejvíc baví?".

Moc se nesoustřeď na to, co říkáš o sobě, spíš poslouchej a vyjadřuj zájem. Když už dojde na konec rozhovoru, nezapomeň poděkovat a třeba si zmiňte, že byste rádi zůstali v kontaktu. Můžeš říct něco jako "Můžeme si vyměnit kontakty? Rád bych se dozvěděl víc o vaší práci."

Co se nervozity týče, zkus před akcí párkrát dýchat zhluboka a představit si pozitivní scénáře. Není špatný se zaměřit na jednu osobu a pořádně si s ní promluvit, než se rozptýlíš do víc lidí. Když narazíš na trapné ticho, klidně se vrať k otázkám, co už si pokládal, nebo si ji klidně odlehči trochu humorem. Takže hlavně buď sám sebou a ukaž svůj zájem. Držím palce!

192 slov
1.9 minut čtení
12. 11. 2023
Daniela Charvátová
Daniela Charvátová