Succeed.cz/Fórum/Jak zvládat stres z práce z domova?

Jak zvládat stres z práce z domova?

Nedávno jsem si uvědomil, že práce z domova mi způsobuje víc stresu než když jsem byl v kanceláři. Všude kolem mě je spousta rozptýlení, a i když si snažím vytvořit nějaký pracovní režim, pořád to nefunguje. Někdy mám pocit, že je těžké oddělit pracovní čas od osobního života, a to mě stresuje. Zatímco v kanceláři jsem měl jasné hranice, teď se mi zdá, že velká část mého dne je plná úkolů a telefonátů, které se protínají s domácími povinnostmi. Jak se s tím dá lépe vyrovnat? Máte nějaké tipy, jak si nastavit pevnější režim nebo jak se vyhnout tomu, aby mě práce z domova psychicky vyčerpávala? Je normální cítit se takhle, nebo bych měl hledat nějaké jiné řešení? Zajímalo by mě také, jestli má někdo zkušenosti s tím, jak si zařídit pracovní prostor doma tak, aby byl co nejpříjemnější a nejefektivnější? Opravdu bych ocenil jakékoliv rady nebo osobní zkušenosti, protože už mám pocit, že se v tom začínám ztrácet.

159 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2022
Daniela Havlíková

Je to úplně normální, cítit se ve stresu, když pracuješ z domova. Mně to taky dělalo problémy, protože jsem často narážel na rozptýlení a nemohl se soustředit. Zkus si udělat pevný pracovní plán – stanov si pracovní hodiny a drž se jich, jako bys byl v kanceláři. Je dobré mít jasně vymezené pauzy, aby ses mohl osvěžit a vyhnul se tomu, že bys dělal práci pořád dokola.

Další tip je vytvořit si pracovní prostor, který tě opravdu motivuje. Není nutné mít kancelář, ale měl bys mít alespoň nějaký koutek vyhrazený jen pro práci, aby ses tam mentálně naladil na úkoly. Jakmile skončí pracovní doba, zavři notebook a běž se věnovat něčemu jinému - třeba si dej procházku nebo si přečti knížku.

Co se týče domácích povinností, snaž se je naplánovat mimo pracovní čas. Taky zvaž, jestli si nemůžeš udělat denní seznam úkolů – pomůže ti to lépe organizovat čas. A pokud je to moc náročné, neváhej promluvit s nadřízeným o tom, jak se cítíš; možná vám pomůže nějaké flexibilnější uspořádání. Držím palce!

170 slov
1.7 minut čtení
30. 11. 2023
Jiří Košťál

Tak to znám, fakt to může být těžký. Práce z domova má svoje výhody, ale ty hranice se fakt rozmazávají. Zkus si udělat pevnej pracovní plán – dej si čas na začátek a konec pracovní doby, jako kdybys byl v kanceláři. Můžeš mít třeba pauzy na kávu nebo jídlo, prostě aby ses od toho odpojil.

Co se týče pracovního prostoru, snaž se najít místo, kde nebudeš rušený. Klidně si udělej nějaký malý "kancelářský koutek", i kdyby to byl jen stůl v rohu pokoje. Dobrý je taky nějaké oddělení pracovních a osobních věcí, třeba si dej na stůl něco příjemného, co ti připomene, že jsi v práci. A nezapomeň se hýbat – procházka nebo cvičení ti může pomoct uvolnit stres.

A jo, je normální se takhle cítit, spousta lidí to zažívá. Takže se neboj zkoušet nový věci a najít, co ti vyhovuje. Hlavně si dej pozor na to, aby jsi měl čas i pro sebe a nepracoval furt. Držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
28. 3. 2024
Vladimír Vojtěch
Succeed.cz/Články/Práce na dálku
Psychologické aspekty práce z domova: Jak se vyhnout vyhořeníObjevte klíčové strategie, jak rozpoznat známky vyhoření při práci z domova a efektivně nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem. Naučte se, ...
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky