Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám strach z neúspěchu?

Co dělat, když mám strach z neúspěchu?

V poslední době se mi neustále honí hlavou myšlenky na to, jak se vypořádat se strachem z neúspěchu. Mám pocit, že mě to brzdí v tom, abych se posunul dál ve svém podnikání a kariéře. Snažím se rozjet vlastní projekt, ale pokaždé, když uvažuji o dalším kroku, přepadnou mě pocity nervozity a otázky typu ‘co když selžu?’ nebo ‘co když tohle nebude fungovat?’. Je to jako taková spirála negativních myšlenek, která mě zahaluje a já nevím, jak z toho ven. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo techniky, jak překonat tento strach. Jak se s ním vyrovnat, aby mě nedržel zpátky? Vím, že strach je přirozený, ale někdy mám pocit, že je tak silný, že mi brání v rozhodování a podnikání. Jak se dá naučit žít s tímto strachem a zároveň ho nezapomínat? Věřím, že v této komunitě jsou lidé, kteří si prošli podobnými situacemi. Co vám pomohlo překonat obavy z neúspěchu? Jaký máte pohled na to? Děkuju za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Petr Jahoda

Strach z neúspěchu je fakt běžnej, skoro každej si tím prošel. Zkus se na to podívat jinak – místo abys přemýšlel o tom, co se může pokazit, zaměř se na to, co všechno by mohlo vyjít. Uvědom si, že neúspěch není konec světa. Můžeš ho brát jako zkušenost a učení. Taky zkus mluvit s lidma, co už něco podobnýho zažili. Často ti poraděj a dodaj odvahu. A ještě jedna věc – stanov si malý cíle. Když uděláš Malej krok, hned se budeš cítit líp a strach bude menší. Nezapomeň, že každý velký úspěch začíná malým krokem. Drž se!

98 slov
1 minut čtení
2. 1. 2025
Alena Procházková

Strach z neúspěchu je fakt běžná věc, většina lidí tím prochází. Je dobrý si uvědomit, že selhání je vlastně součástí učení a každého úspěšného příběhu. Zkus se zaměřit na malé kroky, místo abys hned myslel na celej projekt. Nastav si realistický cíle a hodnot si pokrok, i když bude malej. Pomůže, když si sepíšeš, co všechno už jsi dokázal nebo co tě baví. Taky můžeš zkusit mluvit s někým, kdo už si tím prošel – dobrá rada může udělat divy. Meditace nebo nějaký relaxační techniky můžou pomoct uklidnit mysl, když začneš panikařit. A hlavně, neboj se zeptat na pomoc nebo radu, často ti to dodá odvahu. To chce čas, ale určitě to zvládneš.

113 slov
1.1 minut čtení
2. 1. 2025
Adam Macek
Succeed.cz/Články/Osobní růst
Jak identifikovat a překonat osobní překážky na cestě k úspěchu?Průvodce, jak rozpoznat vlastní slabiny a využít techniky pro jejich překonání, aby se každý mohl posunout blíže k úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky