Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit pochybností o sobě a věřit svým schopnostem?

Jak se zbavit pochybností o sobě a věřit svým schopnostem?

V poslední době se mi v hlavě neustále honí myšlenky o tom, jak se zbavit těch nepříjemných pochybností o sobě. Často mám pocit, že nedokážu naplnit očekávání, ať už je to v práci, ve škole nebo i v osobním životě. Snažím se vzpamatovat ze svých chyb, ale pořád mě pronásleduje ten hlodavý pocit, že nejsem dost dobrý. Mám strach, že kdykoliv dostanu nějakou příležitost, tak ji pokazím, protože si nevěřím a moje důvěra ve vlastní schopnosti je na bodu mrazu. Je to zvláštní, protože občas mám úspěchy a lidé mi říkají, že dělám dobrou práci, ale když přijde chvíle na nějaké větší rozhodnutí nebo výzvu, tak se mi vrací všechny tyhle negativní myšlenky. Jak mám začít věřit sám sobě? Co byste doporučili někomu, kdo bojuje s nedostatkem sebedůvěry? Zkoušel jsem různé motivační knihy a videa, ale nic z toho příliš nezabírá. Jak se vlastně dá naučit mít zdravé sebevědomí a co by mi pomohlo zbavit se těchto pochybností? Máte nějaké tipy nebo techniky, které vám osobně pomohly? Děkuji za jakoukoli radu.

171 slov
1.7 minut čtení
8. 6. 2022
Olga Navrátilová

Chápu, jak se cítíš. Pochybnosti jsou hrozný zabiják sebedůvěry. Zkus si uvědomit, že je normální mít obavy a strach, ale důležité je, jak na ně reaguješ. Mně pomohlo začít si psát deník úspěchů – každý den si zapisuju i ty nejmenší věci, které se mi povedly. To ti pomůže vidět, že něco umíš a že máš za sebou pozitivní momenty.

Další věc, co mi pomohla, je zkoušet si postupně dávat menší výzvy. Místo toho, abych myslel na velký cíl, zaměřil jsem se na malé krůčky. Když to zvládneš, sebevědomí roste.

A ještě jedna rada – přestaň se srovnávat s ostatními. Každý má svůj příběh a já vím, že je snadné vidět jen úspěchy druhých a pochybovat o sobě. Zkus se zaměřit na to, co tě baví a co ti jde.

Taky u mě fungovalo mluvit o svých pocitech s někým blízkým. Někdy je fajn sdílet obavy a zjistit, že nejsi sám.

Neboj se chyb – to k tomu patří. Každý dělá chyby a ty tě můžou posunout dál. Zkus se naučit je brát jako příležitost k růstu. Hlavně buď trpělivý, ono to chce čas.

180 slov
1.8 minut čtení
26. 4. 2023
Jindřich Jahoda

Zbavit se pochybností o sobě je těžký proces, ale není to nemožný. Důležitý je začít si uvědomovat, že každý dělá chyby a nikdo není dokonalý. Zkus se zaměřit na malé úspěchy a oslav je, i když se ti zdají bezvýznamné. Můžeš si třeba vést deník, kam si budeš psát, co se ti podařilo, nebo co ti lidi říkali hezkého. To ti pomůže vybudovat si lepší pohled na sebe.

Taky je dobrý si nastavit realistické cíle. Neporovnávej se pořád s ostatními, protože každý má svou cestu a tempo. Když dostaneš nějakou výzvu, zkus ji rozdělit na menší úkoly, aby to nebylo tak strašný. A pokud se ti něco nepovede, tak to ber jako zkušenost a ne jako konec světa.

Další věc je komunikace s lidmi, kteří tě podporují. Mluv o svých pocitech s přáteli nebo rodinou, může to hodně pomoct. A pokud to jde, zkus i nějaké relaxační techniky jako meditaci nebo cvičení – to pomůže uvolnit napětí. Takže klidně experimentuj a hledej, co funguje právě pro tebe.

165 slov
1.7 minut čtení
13. 5. 2022
Vojtěch Hruška
Succeed.cz/Články/Osobní růst
Sebedůvěra a její vliv na kariérní růst: Jak se naučit věřit vlastním schopnostem?Objevte, jak sebedůvěra ovlivňuje váš kariérní růst a naučte se techniky, které vám pomohou posílit víru ve vlastní schopnosti.
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky