Succeed.cz/Fórum/Jak zvýšit sebedůvěru v práci?

Jak zvýšit sebedůvěru v práci?

Rád bych se zeptal, co konkrétně mohu udělat pro zvýšení své sebedůvěry v pracovním prostředí. V poslední době jsem si všiml, že mám problém vyjadřovat své názory během týmových schůzek a občas se cítím, jako bych na sobě měl jakýsi závan nejistoty. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené techniky nebo strategie, které by mi mohly pomoci posílit moji sebedůvěru a sebejistotu při prezentaci svých myšlenek před kolegy. Také bych chtěl vědět, zda je dobré hledat zpětnou vazbu od ostatních, nebo jestli je lepší se snažit najít si vlastní cestu bez toho, abych byl ovlivněn názory druhých. Kromě toho přemýšlím, jestli má smysl investovat do nějakého školení nebo kurzu zaměřeného na rozvoj měkkých dovedností, které by mohly podpořit moji sebedůvěru. Měl někdo z vás podobný problém? Jak jste ho řešili? Děkuji za jakékoli rady a tipy.

136 slov
1.4 minut čtení
30. 7. 2022
Ludmila Hrušková

Zvýšení sebedůvěry v práci je hodně o praxi a sebereflexi. Zkus začít tím, že si budeš psát, co umíš a co jsi už dokázal. Když si to pak přečteš, můžeš vidět, že máš na to přispět k týmovým diskuzím. Hlavně se neboj vyjadřovat svůj názor – i když si myslíš, že je to blbost, někdy můžeš překvapit. Možná si zkus připravit pár myšlenek před schůzkou, abys měl něco po ruce, když se otevře diskuze.

Co se týče zpětné vazby, tak jo, může to být užitečné. Zeptej se kolegů, co si o tvých nápadech myslí, ale snaž se brát to s rezervou. Ne vždy musíš souhlasit s jejich názory. A investice do školení určitě není špatný nápad. Kurzy zaměřené na komunikaci nebo prezentaci ti můžou dodat sebevědomí a naučit tě pár triků.

Nemáš v tom sám, hodně lidí prochází podobným. Důležité je prostě zkoušet a nebát se chybovat.

146 slov
1.5 minut čtení
26. 9. 2024
Soňa Hlávková

Zvýšení sebedůvěry v práci je celkem běžný problém, se kterým se potýká hodně lidí. Zde je pár tipů, co můžeš zkusit. První věc je začít malýma krůčkama – třeba si připravit pár názorů nebo otázek před schůzkou a pak je prostě říct. Čím víc to budeš dělat, tím přirozenější to bude. Zpětná vazba od kolegů není špatná, ale doporučuji vybírat si lidi, kterým důvěřuješ. Může ti to pomoct zjistit, jak tě ostatní vnímají a co můžeš zlepšit. Co se týče školení nebo kurzů, určitě to může mít smysl. Měkké dovednosti jsou důležité, ať už pro prezentaci nebo komunikaci. Nakonec, snaž se být sám sebou a neboj se udělat chybu – každý ji dělá. Důležité je se z toho poučit a jít dál.

122 slov
1.2 minut čtení
18. 6. 2023
František Fiala
Succeed.cz/Články/Osobní růst
Sebedůvěra a její vliv na kariérní růst: Jak se naučit věřit vlastním schopnostem?Objevte, jak sebedůvěra ovlivňuje váš kariérní růst a naučte se techniky, které vám pomohou posílit víru ve vlastní schopnosti.
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky