Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám pocit, že nikdy nebudu úspěšný?

Co dělat, když mám pocit, že nikdy nebudu úspěšný?

V poslední době se cítím dost sklesle, protože mám stále silnější pocit, že nikdy nedosáhnu úspěchu, po kterém toužím. Každý den se probouzím s myšlenkami na to, co všechno bych měl udělat, abych se posunul dál ve svém životě a kariéře. Jenže čím víc se snažím, tím víc mám pocit, že se nikam neposouvám. Mám za sebou pár neúspěchů a zdá se mi, že ostatní kolem mě jsou na tom mnohem lépe – mají lepší práci, úspěšnější podnikání nebo prostě jen větší štěstí. Často si říkám, jestli to není načase vzdát to všechno a přijmout fakt, že prostě nemám na to být úspěšný. Zkouším různé strategie pro osobní rozvoj, ale i tak mě přepadají myšlenky o selhání a nedostatku sebevědomí. Jaké kroky bych měl podniknout, abych překonal tenhle negativní pocit? Existuje nějaký způsob, jak si vybudovat zdravější vztah k úspěchu a selhání? Jak se dostat z toho bludného kruhu negativních myšlenek a konečně začít věřit v sebe a své schopnosti? Třeba máte někdo podobné zkušenosti a dokázali jste najít cestu ven z těchto pocitů beznaděje? Jaký je váš názor na to, co vlastně znamená být úspěšný v dnešní době? Jak se vyrovnat s tlakem společnosti a očekáváními ostatních? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří prošli něčím podobným alebo mají nějaké rady od odborníků na osobní rozvoj.

217 slov
2.2 minut čtení
29. 3. 2024
Ladislav Novák

To, co popisuješ, je fakt hodně známe. Spousta lidí má pocit, že se nikam neposouvá, i když dělají všechno pro to, aby byli úspěšní. Někdy ten tlak na úspěch může být fakt obrovský a je snadný se cítit jako selhání, když vidíš ostatní, jak jim všechno jde. Místo abys se soustředil na to, co dělají druzí, zkus si stanovit vlastní cíle a měřit si pokrok tím, co jsi ty sám dokázal. Každý malý krok se počítá. Zkus si vést deník úspěchů, kde si budeš zapisovat i ty nejmenší vítězství. A taky se neboj hledat pomoc – buď od přátel, nebo třeba psychologa. Mít podporu je důležitý. Co se týče úspěchu, každý ho vnímá jinak; neexistuje jedna definice. Když se přestaneš porovnávat s ostatními a začneš si vážit svých vlastních úspěchů a pokroků, můžeš najít mnohem větší spokojenost. Drž se a nevzdávej to.

142 slov
1.4 minut čtení
13. 10. 2024
Eliška Havlíková

Něco podobného jsem prožil taky, tak vím, jak to bolí. První věc, co bych ti poradil, je se zaměřit na malé cíle. Místo toho, aby ses soustředil na velký úspěch, zkus si stanovit menší kroky, které můžeš splnit každý den. Můžeš si třeba udělat seznam věcí, co chceš zlepšit a postupně to plnit. Taky je dobrý si uvědomit, že každý má své vlastní tempo a co vidíš u ostatních může být jen jejich vnější obraz. Zkus se porovnávat spíš s tím, kde jsi byl před rokem a jak jsi se posunul. A pokud máš neúspěchy, tak je ber jako zkušenost. Selhání není konec, ale příležitost se naučit něco nového. Vytvoř si kolem sebe podporující lidi – přátelé nebo komunitu, která tě povzbudí. A hlavně se nezapomeň hýbat a bavit se, to pomůže udržet dobrou náladu a energii. Úspěch je subjektivní věc a může mít pro každého jiný význam. Nezapomínej na to!

151 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Rudolf Brychta
Succeed.cz/Články/Osobní růst
Jak vytvořit a udržovat pozitivní mindset v době profesionálních výzev?Objevte osvědčené metody a strategie, jak udržet pozitivní myšlení i v těžkých pracovních situacích. Naučte se, jak překonávat překážky a posilovat sv...
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky