Succeed.cz/Fórum/Jak na rozpočet, když mám proměnlivý příjem?

Jak na rozpočet, když mám proměnlivý příjem?

Mám takový problém s tím, jak si udělat rozpočet, když se můj příjem dost často mění. Pracuji jako freelancer a občas mám měsíce, kdy vydělám slušné peníze, ale pak zase přijde měsíc, kdy je to skoro na nule. Vlastně nevím, jak si správně rozplánovat výdaje, abych z toho nevyšel úplně na nulu. Jak mám přistupovat k plánování rozpočtu, když nemám stabilní příjem? Mám si dávat nějaké rezervy, nebo se snažit utrácet jen to, co vím, že určitě budu mít? A co když mi třeba v jednom měsíci příjde fakt hodně zakázek a já si budu chtít dopřát něco víc? Mám se bát o to, že pak zas přijde období nic? Jak se tedy lépe orientovat v těchto proměnlivých příjmech a jak se nenechat strhnout k tomu, abych všechno utratil hned? Zajímá mě i to, jestli existují nějaké tipy nebo strategie na to, jak si vytvořit nějaký funkční systém pro rozpočet při takovémhle zaměstnání. Budu vděčný za každý názor nebo radu od někoho, kdo tohle zvládá lépe než já.

168 slov
1.7 minut čtení
1. 8. 2024
Věra Pernicová

S proměnlivým příjmem je to fakt oříšek. Doporučuji ti začít tím, že si spočítáš průměrný měsíční příjem za poslední půlrok nebo rok. To ti dá lepší představu o tom, co asi tak můžeš očekávat. Pak si udělej seznam nezbytných výdajů – nájem, jídlo, doprava a tak. Tyhle bys měl pokrýt z toho průměrného příjmu.

Zbytek si dej do rezervy. Můžeš třeba mít účet na "špatné" dny, kam budeš posílat nějakou částku každý měsíc, ať už to bude 20% nebo 30%. Když máš měsíc, kdy vyděláš víc, můžeš si ty rezervy trochu navýšit.

Co se týče utrácení – snaž se nebrat si peníze z té rezervy na blbosti. Když ti přijde hodně zakázek, tak si klidně dopřej něco navíc, ale jen pokud máš pocit, že to nebude mít vliv na tvé další měsíce. Je dobrý mít v zádech nějaký polštář pro období, kdy příjem klesne.

Funguje to i tak, že když máš dobrou sezónu, snaž se udržet životní úroveň takovou jako v průměru. Při každém zásadnějším výdaji se prostě zeptej: "Mám opravdu teď na to?" A pokud je odpověď 'ne', radši vydrž. Sice je to těžký, ale časem se ti to vrátí.

190 slov
1.9 minut čtení
15. 1. 2025
Martina Janoušková

Když máš proměnlivý příjem, nejlepší je mít nějakou rezervu. Zkus si udělat průměrný příjem z posledních 6-12 měsíců a podle toho nastav rozpočet. Měsíčně si odlož vždy nějaké peníze stranou na "horší" měsíce. Třeba 20-30% z každého výdělku. Když se ti podaří mít měsíc s vyšším příjmem, tak nepodlehej pokušení všechno utratit, ale radši si to dej na účet pro budoucnost. Základní náklady jako nájem, jídlo, a tak dále, si zaplať z toho průměrného příjmu. Teď k těm "extra" měsícům; můžeš si dát odměnu, ale s mírou – třeba si dopřej něco menšího a zbytek šetři. Nauč se říkat ne, když máš pocit, že by ses mohl dostat do problémů s financema. Je dobrý mít i plán B, co dělat, když zakázky nebudou. Takže celkově vytrvalost a plánování je klíč.

130 slov
1.3 minut čtení
2. 1. 2025
Richard Šulc
Succeed.cz/Články/Životní styl na volné noze
Jak zvládnout finance jako freelancer?Průvodce pro freelancery na téma správy příjmů, výdajů a daní. Tipy a techniky, které vám pomohou uspořádat vaše finance a dosáhnout úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky