Succeed.cz/Fórum/Motivace při práci z domova

Motivace při práci z domova

Práce z domova se stala pro mnohé z nás novou normou, ale jak udržet motivaci, když je všechno tak snadno na dosah ruky? Mám na mysli to, jak se vyhnout rozptýlení a nenechat se svést tím, že máme celý den jen pro sebe. Je to někdy dost těžké, když si uvědomím, že můžu pracovat v pyžamu a s kávou v ruce, ale pak přijde ten moment, kdy zjistím, že jsem strávil hodiny scrollováním na sociálních sítích nebo koukáním na seriály. Jak si tedy nastavit rutinu, která by mi pomohla zůstat soustředěný a produktivní? Jaké techniky nebo nástroje používáte k tomu, abyste si udrželi motivaci a plnili úkoly včas? Zkoušel jsem různé metody, jako jsou seznamy úkolů nebo časové blokování, ale někdy je to prostě těžké. Je lepší mít pevný plán denně nebo být flexibilní? Co třeba prostředí? Pomůže mi mít oddělené pracovní místo od domácího prostoru, nebo je jedno, jestli sedím na gauči nebo u stolu? Rád bych slyšel vaše tipy a triky. Jak se vám daří udržet motivaci v této nové situaci? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem?

179 slov
1.8 minut čtení
25. 12. 2022
Lenka Havlová

Motivace při práci z domova je fakt těžká, to chápu. Já osobně jsem si vyzkoušel pár triků a docela mi to pomohlo. První věc je mít opravdu jasný plán na den. Snažím se ráno napsat seznam úkolů, co chci splnit, a pak jdu na to. Pomáhá mi i časové blokování – dám si třeba 25 minut práce a pak 5 minut pauzu. Taky se snažím mít oddělený pracovní prostor, aspoň nějaký stůl v rohu obýváku, abych neměl pocit, že pracuju v posteli nebo na gauči, což je fakt lákavé. Když jsem na gauči, tak se mi těžko soustředí. A jasně, musím odolávat tomu scrollování na sociálních sítích, takže si dávám mobil do jiného pokoje během práce. Flexibilita je fajn, ale pevný plán mi funguje líp. Takže to chce najít tu správnou rovnováhu a fakt se snažit udržet to pracovní prostředí oddělené od domácí pohody.

144 slov
1.4 minut čtení
29. 11. 2024
Roman Vaculík

Jo, to je fakt téma. Práce z domova je super, ale ta motivace je občas v háji. Já jsem zavedl pár jednoduchých pravidel, co mi fakt pomáhají. Za prvé, držím se pevnýho rozvrhu. Vstávám stejně jako bych šel do kanceláře, a to mi pomáhá dostat se do pracovního módu. Píšu si seznam úkolů na den, ať mám jasno, co chci stihnout.

Co se týče prostředí, mám oddělený pracovní koutek od zbytku bytu - fakt to dělá divy. Když sedím u stolu, tak se cítím víc produktivně. Když jsem na gauči, mám tendenci se spíš flákat. Zkoušel jsem i techniky jako Pomodoro, což je fajn, protože si nastavíš čas a pak si dáš pauzu. Udržuje to soustředění.

Taky si dám pauzy na procházku nebo si zacvičím – to mě nakopne. Jasně že občas sklouznu k seriálům, ale snažím se to hlídat. Flexibilita je super, ale mít alespoň nějaký rámec je pro mě lepší. Takže takhle to vidím ja.

156 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2024
Petr Košťál
Succeed.cz/Články/Práce z domova
Kdo jsou úspěšní lidé pracující z domova a jak to dělají?Objevte příběhy úspěšných pracovníků z domova, jejich osvědčené strategie a metody, které jim pomohly dosáhnout úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky