Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že mě chytil syndrom vyhoření?

Jak poznat, že mě chytil syndrom vyhoření?

Už nějakou dobu se cítím vyčerpaný a bez energie. Pracuji na svém podnikání a snažím se stíhat všechno, ale poslední dobou mám pocit, že jsem se dostal do nějaké rutiny. Mám stále méně motivace a občas cítím, že mě práce vůbec nebaví. Všechno mi přijde jako zátěž a najednou i drobné úkoly mi připadají jako hory. V minulosti jsem měl spoustu nápadů a elánu do práce, ale teď se mi zdá, že mi chybí inspirace a kreativita. Občas mám pocity frustrace a i drobnosti mě dokážou rozhodit. Zajímalo by mě, jestli tohle všechno může být známkou syndromu vyhoření? Jak si vlastně můžu být jistý, že jsem na pokraji vyhoření a není to jenom nějaký špatný den nebo týden? Také se bojím, co by to znamenalo pro moje podnikání, když se nedokážu dostat zpět do formy. Je možné, že když se člověk dostane do tohohle stavu, tak už je těžké se z něj dostat? Co s tím mohu dělat? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil, jestli to je skutečně syndrom vyhoření, nebo jestli to třeba přejde samo? Vím, že je důležité si dávat pozor na své duševní zdraví, ale někdy je těžké rozeznat hranici mezi normálním stresem a vážnějším problémem. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních nebo tipy, co dělat v takové situaci.

212 slov
2.1 minut čtení
1. 3. 2024
Zuzana Vítková

Syndrom vyhoření je fakt vážná věc a vypadá to, že prožíváš některé jeho příznaky. Pokud se cítíš vyčerpaný, nemotivovaný a práce ti připadá jako zátěž, může to být jasný signál, že bys měl něco udělat. Méně inspirace a kreativita, co popisuješ, jsou taky klasické známky.

Hlavně si dej pozor na to, jestli máš i fyzické příznaky – jako nespavost, změny nálady nebo třeba i problémy se soustředěním. Někdy stačí udělat si pauzu, nebo změnit prostředí. Možná by pomohlo odjet někam na víkend nebo prostě na chvíli vypnout. Taky můžeš zkusit delegovat nějaké úkoly, pokud je to možné.

To, jak se cítíš teď, neznamená, že z toho nemůžeš ven. Ale je dobré si to přiznat a začít s tím něco dělat. Zkus si napsat, co tě bavilo dřív a najít způsoby, jak se k tomu vrátit. A když si nebudeš jistý, určitě se neboj promluvit s někým odborným. Je lepší řešit to hned než čekat, až bude pozdě.

157 slov
1.6 minut čtení
29. 6. 2023
Lucie Zichová

Myslím, že to, co popisuješ, může být dost jasný signál syndromu vyhoření. Když se cítíš unavený, bez inspirace a všechno je pro tebe zátěž, to už není jenom špatný den. Je dobré si uvědomit, že vyhoření je dlouhodobější problém a nezmizí samo, pokud si nedáš pauzu a neprozkoumáš, co tě trápí. Zkus se zamyslet nad tím, jestli ti chybí rovnováha mezi prací a volným časem nebo jestli si na sebe kladeš moc velké nároky.

Doporučil bych ti udělat si čas na sebe – třeba si naplánuj víkend bez práce nebo se věnuj něčemu, co tě baví. Mluv s lidmi kolem sebe, možná zjistíš, že nejsi sám. A pokud to půjde, zvaž i odbornou pomoc, psycholog může pomoct ujasnit situaci. Hlavně nenechávej věci zajít příliš daleko, ať se ti to pak nevrátí jako bumerang.

133 slov
1.3 minut čtení
14. 12. 2024
Jiří Zich
Succeed.cz/Články/Zdraví a produktivita
Psychické zdraví a jeho význam pro kariérní postup: Jak se vyhnout syndromu vyhoření?Objevte, jak psychické zdraví ovlivňuje vaši kariéru a jak se bránit syndromu vyhoření, který může ohrozit váš profesní růst.
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky