Succeed.cz/Fórum/Instagram vs. TikTok pro malé firmy – Co si vybrat?

Instagram vs. TikTok pro malé firmy – Co si vybrat?

Přemýšlím, jakou platformu zvolit pro marketing mé malé firmy, a pořád se nemůžu rozhodnout mezi Instagramem a TikTokem. Instagram mi přijde jako taková klasika, spousta firem tam má krásné profily a vybudované komunity. Na druhou stranu, TikTok má obrovský potenciál, zvlášť pokud jde o virální obsah a mladší publikum. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte. Která platforma je podle vás lepší pro malé podniky jako je ta moje? Jaké máte zkušenosti s těmito sociálními médii? Myslíte si, že Instagram je už trošku zastaralý a že TikTok může přitáhnout více zákazníků? Jaké typy obsahu fungují lépe na jedné či druhé platformě? Mám pocit, že každý má jiný styl a způsob, jak prezentovat své produkty nebo služby. Jaké jsou vaše tipy pro začátečníky, kteří chtějí začít na TikToku nebo pokud se rozhodnou zůstat u Instagramu? Je to všechno o trendech a algoritmech, nebo jde také o to, jak autenticky oslovit lidi? Když už mluvím o cílové skupině, jak se liší chování uživatelů na těchto platformách? To je pro mě důležité vědět, protože chci zasáhnout co nejvíce lidí a udělat dobrý dojem. Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají s těmito platformami zkušenosti. Která z nich vám v praxi přinesla více zákazníků a proč?

203 slov
2 minut čtení
1. 11. 2024
Filip Hlaváč

Tak já bych asi šel spíš do TikToku, pokud máš mladší cílovku. Tam je fakt velký prostor na virální obsah a kreativitu. Mladí lidi to hodně sledujou a když uděláš něco chytlavýho, můžeš získat rychle hodně sledujících. Instagram je super, ale je tam už tolik firem, že je těžký se prosadit. Na Instagramu fungujou spíš hezký fotky a příběhy, což je fajn, ale na TikToku to můžeš udělat víc zábavný a osobní. Algoritmy na TikToku jsou taky dost odlišný, takže můžeš zasáhnout víc lidí s menším počtem sledujících.

Co se týče obsahu, na TikToku frčí krátký videa s nějakým příběhem nebo vtipem, zatímco na Instagramu se ti líbí hezký vizuály a dobře napsaný popisky. Autenticita hraje roli na obou platformách, ale myslím si, že na TikToku to lidi víc ocení. Co se týče chování uživatelů, TikTok je víc o zábavě a rychlým scrollování, zatímco Instagram je pomalejší a lidi tam víc přemýšlejí o obsahu.

Jo a pro začátečníky bych doporučil začít s jednoduchými videi na TikToku – klidně i něco DIY nebo ukázat behind the scenes vaší firmy. Na Instagramu zase investuj do kvalitních fotek a zkus používat Stories a Reels. Rozhodně to chce zkoušet a sledovat trendy.

196 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Šárka Pešková

Takže, co se týče Instagramu a TikToku pro malou firmu, já bych šel spíš na TikTok. Je to fakt hodně o virálním obsahu a mladší publikum tam fakt frčí. Na Instagramu je to spíš o estetice a hezkých fotkách, což je fajn, ale pokud chceš rychleji získat pozornost, TikTok je lepší. Měl jsem pár zkušeností a na TikToku se mi podařilo pár videí, co fakt dostaly docela velký dosah. Na Instagramu je to těžší, tam musíš mít kvalitní fotky a pravidelně přispívat, aby ses dostal k lidem. Záleží na tom, co prodáváš – jestli máš něco zábavného nebo trendy, tak jdi do TikToku. Ale pokud chceš budovat komunitu nebo máš nějaký brand s příběhem, tak Instagram může být lepší.

Co se obsahu týče, na TikToku fungují krátké videa, trendy tance nebo výzvy a takový ten autentický vibe. Na Instagramu zase klidně delší příběhy s fotkami nebo reels. Hlavně si pamatuj, že je to fakt o tom oslovit lidi přirozeně a autenticky – to lidi baví. A chování uživatelů? Na TikToku jsou víc otevření novým věcem a rádi scrollují, zatímco na Instagramu očekávají hezkou prezentaci a víc se zaměřují na značku. Takže prostě zvaž, co ti sedí víc a co chceš dělat.

201 slov
2 minut čtení
16. 1. 2025
Vojtěch Kočí
Succeed.cz/Články/Sociální sítě
Instagram vs. TikTok: Která platforma lépe osloví vaši cílovou skupinu?Podívejte se na porovnání Instagramu a TikToku z pohledu marketingu a zjistěte, která platforma je pro vaši značku výhodnější.
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky