Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit pracovní dobu, když pracuji na volné noze?

Jak si nastavit pracovní dobu, když pracuji na volné noze?

Pracuji na volné noze už nějakou dobu a přemýšlím, jak si správně nastavit pracovní dobu. Je to pro mě docela výzva, protože nemám pevnou pracovní dobu jako v klasické kanceláři. Zároveň chci být efektivní a mít čas i na osobní život. Jaké jsou vaše tipy na to, jak se naučit organizovat svůj čas, abych nezapomněl na důležité úkoly a zároveň si nenechal ujít chvíle odpočinku? Zkoušel jsem si napsat harmonogram, ale nikdy mi to nevydrží. Jak to děláte vy? Měly by se třeba dodržovat určité bloky času na práci a další bloky na přestávky? A co udělat, když mi do plánu vstoupí nečekané zakázky nebo schůzky? Jak se s tím vlastně poprat a nespadnout do chaosu? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože cítím, že bych mohl být mnohem produktivnější a lépe se soustředit na projekty, které dělám. Děkuju předem za vaše nápady!

144 slov
1.4 minut čtení
19. 11. 2022
Luboš Pecka

Nastavit si pracovní dobu na volné noze je fakt oříšek. Zkus si třeba rozdělit den na bloky – ráno na nejnáročnější úkoly, pak si dej pauzu a odpoledne se věnuj lehčím věcem nebo schůzkám. Mě osobně funguje mít pevný začátek, třeba v 9 ráno a končit v 5, ale přizpůsobuju to podle zakázek. Když přijde něco urgentního, tak to prostě do plánu zařadím a ostatní úkoly posunu. Hlavně si drž nějakou rutinu, i když je to těžký, jinak sklouzneš do chaosu. A nezapomínej na přestávky! Když si dáš čas na odpočinek, pak jsi mnohem produktivnější. Zkus třeba využívat kalendář nebo aplikace, co ti pomůžou s organizací. To mi pomohlo dost! Takže najdi si systém, co ti sedne a drž se ho aspoň nějakou dobu.

124 slov
1.2 minut čtení
17. 9. 2024
Dana Navrátilová

Nastavit si pracovní dobu na volné noze může bejt fakt oříšek. Zkus si vytvořit nějaký rituály, třeba začít a končit práci ve stejnou dobu každý den. Bloky času na práci jsou dobrý, ale nezapomeň na přestávky – to je důležitý pro udržení energie. Když do plánu vpadne něco nečekanýho, tak se neboj to prostě zapasovat do tý svého struktury. Mně pomáhá mít seznam úkolů, co musím stihnout – na začátku týdne si naplánuju priority a podle toho pak jedu. Já třeba dělám i to, že si na konci dne udělám rychlej přehled, co jsem splnil a co zůstává. A hlavně – nebuď na sebe moc přísnej, každej den může vypadat jinak. Zkoušej, co funguje a co ne.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 6. 2024
Andrea Lišková
Succeed.cz/Články/Freelancing
Jak se vyhnout vyhoření při práci na volné noze: Návod pro freelancery, jak zachovat rovnováhu mezi pracovním a osobním životemObjevte osvědčené strategie pro freelancery, jak se vyhnout syndromu vyhoření a udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky