Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když cítím, že se blížím k vyhoření?

Co dělat, když cítím, že se blížím k vyhoření?

Poslední dobou mám pocit, že jsem na pokraji vyhoření. Práce mě vůbec nebaví a cítím se hrozně unavený, i když jsem vlastně pořád na místě. Každý den se probouzím s pocitem, že se toho musím tolik naučit a stihnout, ale najednou už nemám motivaci ani energii. Zkoušel jsem si vzít volno, ale stejně se mi do hlavy vrací ty myšlenky na povinnosti a úkoly, které mě ještě čekají. Jak mám tedy přistoupit k tomu, abych z tohohle cyklu vystoupil? Je lepší si třeba naplánovat nějaké změny v rutinně nebo se zaměřit na nové projekty? Mám hledat pomoc od odborníků nebo zkusit rozmluvu s kolegy? Ještě nedávno jsem byl plný energie a nadšení pro práci, ale teď se mi zdá všechno tak beznadějné. Jak se vlastně dá překonat to vyhoření, když se zdá, že mě ta práce úplně pohlcuje? A co když to vyhoření přeroste v něco vážnějšího? Odkud začít s obnovou motivace a jak nastavit správné hranice mezi prací a osobním životem? Měli byste nějaké tipy nebo rady?

168 slov
1.7 minut čtení
17. 4. 2022
Věra Pernicová

Myslím, že to, co prožíváš, je dost běžné. V první řadě by bylo fajn si uvědomit, že vyhoření se dá překonat. Tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Zkus se zaměřit na menší kroky. Naplánuj si krátké přestávky během práce, třeba jen na pár minut, abys si odpočinul a vyčistil hlavu. Můžeš zkusit i změnit prostředí – klidně si vezmi notebook a pracuj jinde, třeba v parku nebo kavárně. Nové prostředí může dodat novou energii.

Další věc je nastavit si jasné hranice mezi prací a osobním životem. Po práci vypni e-maily a snaž se oddělit pracovní a osobní čas. Něco jiného, co můžeš zkusit, je najít hobby nebo činnost, která tě baví mimo práci. To ti může vrátit motivaci a radost do života.

Pokud se cítíš fakt špatně, tak neváhej vyhledat odbornou pomoc. Někdy je dobré si s někým promluvit, ať už s psychologem nebo i kolegy, kteří ti mohou rozumět. Někdy stačí jen si ujasnit myšlenky.

A pokud máš nějaké projekty, co tě zajímají, tak se do nich pusť! Může ti to dodat nadšení a podpořit pozitivní myšlení o práci. Jen prostě nesmíš zapomínat na sebe a na to, co tě baví.

190 slov
1.9 minut čtení
2. 8. 2024
Věra Novotná

Jestli se cítíš na pokraji vyhoření, první věc, co bych zkusil, je prostě vypnout na chvilku a vzít si čas sám pro sebe. Zkus si naplánovat nějaké dny úplně bez práce, abys měl šanci si odpočinout a vyčistit hlavu. Klidně si udělej seznam všeho, co tě trápí a co musíš udělat, ale neboj se to nechat na chvíli ležet. Změna rutiny může pomoct – třeba zkusit jiný způsob práce, jiný čas na úkoly nebo něco nového, co by tě mohlo zase nakopnout.

Taky bych doporučil promluvit si s kolegy nebo kamarády o tom, co prožíváš. Někdy je dobré zjistit, že v tom nejsi sám a že i ostatní se cítí podobně. Pokud to nepomůže a budeš mít pocit, že se situace zhoršuje, odborníci by mohli nabídnout nějaké praktické rady a podporu.

Hlavně se snaž nastavit jasné hranice mezi prací a osobním životem. Když končíš práci, tak si dej pauzu a věnuj se něčemu, co tě baví mimo práci. Možná zkuste i sport nebo kreativní činnost – cokoliv, co ti zvedne náladu. Věřím, že když to teď vezmeš vážně a uděláš pár změn, tak najdeš cestu zpět k energii a motivaci.

189 slov
1.9 minut čtení
9. 5. 2023
Žaneta Macková
Succeed.cz/Články/Freelancing
Jak se vyhnout vyhoření při práci na volné noze: Návod pro freelancery, jak zachovat rovnováhu mezi pracovním a osobním životemObjevte osvědčené strategie pro freelancery, jak se vyhnout syndromu vyhoření a udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky