Succeed.cz/Fórum/Kdy začít s freelancingem místo stálého zaměstnání?

Kdy začít s freelancingem místo stálého zaměstnání?

V poslední době se stále více lidí zamýšlí nad tím, zda by neměli opustit klasické zaměstnání a přejít na freelancing. Vzhledem k tomu, že digitalizace a online pracovní příležitosti narůstají, přichází otázka, kdy je vlastně ten nejlepší čas udělat tento krok? Mám na mysli nejen časovou stránku, ale i to, jestli mám dostatek zkušeností a dovedností, abych se mohl postavit na vlastní nohy. Je lepší začít freelancovat rovnou po škole, nebo se nejdřív zaměřit na nějakou stabilní pozici a postupně budovat své portfolio? Jaké faktory bych měl zvážit? Co třeba finanční stabilita? Jsou nějaké konkrétní signály, které ukazují, že je čas na změnu? Například když dostávám nabídky na projekty od klientů, nebo když cítím nespokojenost se svým současným zaměstnáním? A co osobní situace – má rodina nebo jiné závazky vliv na rozhodnutí o freelancingu? Jak dlouho trvá, než si člověk vybuduje stabilní příjem jako freelancer? Rozhodně by mě zajímalo i to, jak zvládnout přechod od zaměstnance k freelancerovi – je nějaký osvědčený postup nebo tipy, které by mi mohly pomoci? Díky všem za názory a rady.

176 slov
1.8 minut čtení
25. 7. 2024
Dominik Koudelka

Jasně, je to těžký rozhodnutí. Záleží hodně na tom, jak se cítíš v práci a co chceš dělat. Pokud dostáváš nabídky na projekty a máš už pár zakázek, tak to je dobrý signál, že můžeš zkusit freelancing. Ale pokud jsi čerstvej absolvent a nemáš moc praxe ani portfolia, asi by bylo lepší začít někde v klasickým zaměstnání a získat zkušenosti.

Finanční stabilita taky hraje roli. Mít nějakou rezervu na několik měsíců ti pomůže přejít na freelancing bez stresu. Osobní situace jako rodina nebo jiné závazky můžou rozhodnutí ovlivnit – pokud máš děti nebo hypotéku, tak buď opatrnej.

Co se týká přechodu, doporučuji si začít budovat portfolio už teď, i když jsi zaměstnanej. Taky si vyzkoušej freelancing vedlejší aktivity, abys viděl, jak ti to jde, než uděláš velkej skok. Hodně štěstí!

129 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2023
Milan Švec

No, hele, to je dost těžká otázka. Já bych to viděl tak, že nejlepší čas na freelancing je, kdy se cítíš připravený. Pokud máš nějaké zkušenosti a dovednosti, co můžeš nabídnout, tak jdi do toho. Mít stabilní práci můžeš brát jako jistotu, ale zase ti to může zabránit v tom, abys rozjel vlastní byznys. Když už ti chodí nabídky od klientů, to je jasný signál, že jsi na správné cestě.

Finanční stabilita je taky důležitá – měl bys mít nějakou rezervu, protože ze začátku se příjem může hýbat a nebudeš mít žádný fixní plat. Pokud máš rodinu nebo jiné závazky, tak to taky dost ovlivní rozhodování. Zkus si udělat plán a třeba začni jako freelancer na vedlejšák a uvidíš, jak to půjde.

Přechod k freelancingu je dost o sebedůvěře a schopnosti hledat nové klienty. Osvědčený tip? Buduj si portfolio už teď a zkoušej různé projekty. Jakmile se ti začne dařit, tak už to bude snazší. Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2024
Jitka Sedláčková
Succeed.cz/Články/Freelancing
Kdy se vyplatí přejít na freelancing z běžného zaměstnání?Analýza signálů a faktorů, které naznačují, že je čas na přechod na volnou nohu.
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky