Succeed.cz/Fórum/Klady a zápory freelancingu

Klady a zápory freelancingu

Přemýšlím o tom, že bych přešel na freelancing, ale nevím, jestli je to pro mě to pravé. Chtěl bych se zeptat na názory ostatních, co už mají s freelancingem zkušenosti. Jaké vidíte klady a zápory tohoto životního stylu? Na jedné straně slyším, že je to skvělá příležitost pro svobodu a flexibilitu, což by mi vyhovovalo, protože rád pracuji na svých vlastních projektech a nechci být vázaný na tradiční kancelářské prostředí. Ještě navíc, možnost pracovat odkudkoliv zní lákavě, obzvlášť když si mohu zvolit vlastní pracovní dobu. Ale pak mě napadají i negativní stránky. Co když nebudu mít stálý příjem? A co takové ty problémy s hledáním klientů nebo placením daní? Slyšel jsem také, že jako freelancer si člověk musí sám řešit mnoho věcí, jako je marketing nebo účetnictví, což může být časově náročné a stresující. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy? Je freelancing opravdu tak svobodný a naplňující, jak se říká? Nebo může být naopak hodně frustrující? Každý se asi cítíme jinak, takže budu rád za každou radu nebo osobní příběh.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 7. 2022
Oldřich Rybář

Jo, freelancing má svoje pro a proti. Na jednu stranu, ta svoboda je fakt super. Můžeš si říct, kdy a kde budeš pracovat, což je ideální pro lidi, co neradi sedí v kanceláři. Pokud tě baví dělat vlastní projekty, tak tohle je skvělej způsob, jak toho dosáhnout. Ale pak je tu ten stálý příjem – občas se může stát, že měsíc nevyděláš skoro nic, a to může být nervy drásající. Hledání klientů je taky celkem oříšek, člověk musí pořád něco nabízet a marketingovat se sám. A nezapomeň na daně a účetnictví – to je další zátěž navíc. Takže jo, svoboda je fajn, ale občas to může být dost stresující a frustrující. Záleží fakt na tom, jestli jsi na to připravený a jestli ti to za to stojí.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2024
Alois Vobořil

Tak hele, já freelancing dělám už pár let a můžu říct, že je to fakt mix. Klady jsou jasný – máš svobodu, můžeš si vybrat projekty, pracovat odkudkoliv a klidně v pyžamu. Když se ti něco nelíbí, tak prostě řekneš ne a jdeš dál. Ale na druhou stranu, ten stálý příjem fakt chybí. Zvlášť když se nedaří a klienti se dlouho neozývají. Hledání nových zakázek je vážně fuška, někdy strávíš víc času sháněním práce než samotnou prací. A s tím účetnictvím a daněma je to pěkně otravný – musíš mít přehled o všem sám. Takže jo, je to super pro flexibilitu, ale rozhodně to není pro každého. Musíš být dostatečně motivovaný a umět se postarat o sebe. Osobně jsem rád, že jsem do toho šel, ale když se objeví nějaký problém, tak bych někdy bral radši jistotu zaměstnání.

138 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2024
Milena Nováková
Succeed.cz/Články/Freelancing
Kdy se vyplatí přejít na freelancing z běžného zaměstnání?Analýza signálů a faktorů, které naznačují, že je čas na přechod na volnou nohu.
1000 slov
10 minut čtení
8. 12. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky