Succeed.cz/Fórum/Jaké věci by měly být v mém portfoliu pro freelancování?

Jaké věci by měly být v mém portfoliu pro freelancování?

Přemýšlím o tom, že bych se pustil do freelancingu a chtěl bych si sestavit portfolio, které by mě co nejlépe reprezentovalo. Mám pocit, že je to klíčové, pokud chci zaujmout potenciální klienty a ukázat jim, co všechno umím. Ale nejsem si jistý, co všechno bych měl do svého portfolia zahrnout. Myslím, že je důležité mít tam ukázky své práce, ale jaké? Měly by to být jen ty nejlepší projekty, nebo mám zahrnout i ty menší, které ukazují rozmanitost mého stylu? Jak moc detailní by měly být popisy k jednotlivým projektům? A co další věci jako životopis nebo reference? Je dobré zmínit také nějaké osobní projekty, které sice nejsou placené, ale ukazují mou kreativitu a nadšení? Jaké formáty jsou nejlepší – PDF, online portfolio nebo něco jiného? A co třeba sociální sítě? Mám je využít jako součást svého portfolia, nebo je lepší udržet je odděleně? Rád bych slyšel názory a tipy od lidí, kteří už mají zkušenosti s freelancingem a ví, co funguje. Co všechno byste doporučili, abych měl v portfoliu pro freelancování? Děkuju!

173 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2024
Milena Janoušková

Pokud plánuješ freelancovat, takhle by to mohlo vypadat. Určitě si dej do portfolia nejlepší projekty, co máš. Ale taky nezapomeň na menší práce, protože to ukáže, že umíš různorodě a přizpůsobivě. K popisům projektů stačí stručně napsat, co jsi dělal, jaké to mělo výsledky a co se naučil. Životopis tam klidně přidej, ale drž ho krátký. Reference od klientů jsou super, pokud je máš. Osobní projekty? Klidně je tam dej, aspoň ukážeš, že tě to baví a máš kreativitu. Formát? Online portfolio je dobrý, PDF může být ok pro konkrétní nabídky. Co se týká sociálních sítí, tak můžeš je využít k propagaci, ale nemíchej je s portfoliem. Radši je drž odděleně, aby ti to neprorazilo do profilu jako odborníka. Takže shrnuto: kvalita nad kvantitou, ukaž rozmanitost a buď stručný.

129 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2023
Radek Kafka

Takhle, když děláš portfolio pro freelancování, tak rozhodně zahrň svoje nejlepší práce, ale neboj se přihodit i ty menší projekty, co ukazují, co všechno umíš. Klienti často hledají rozmanitost. Popisy k projektům by měly být stručné, jasně vysvětlující tvou roli a výsledek. Životopis je fajn mít, ale hodně lidí na to moc nedá. Reference od předchozích klientů jsou super plus – prostě něco, co dodá důvěryhodnost. Osobní projekty? Určitě jo, pokud ukazujou tvoji kreativitu. Formát - online portfolio je asi nejlepší, usnadní ti to sdílení. Sociální sítě? Pokud máš tam nějakou relevantní práci, klidně to přidej, jinak bych je spíš oddělil. Drž se jednoduchosti a přehlednosti.

106 slov
1.1 minut čtení
18. 8. 2024
Helena Koubová
Succeed.cz/Články/Freelancing
Proč je důležité mít portfolio jako freelancerObjevte klíčové důvody, proč by každý freelancer měl mít profesionální portfolio a jak efektivně prezentovat své práce klientům.
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky