Succeed.cz/Fórum/Jak na prokrastinaci pomocí plánovacích aplikací?

Jak na prokrastinaci pomocí plánovacích aplikací?

Proč je tak těžké se donutit k práci, když kolem nás existuje tolik rozptylování? Někdy bych chtěl vědět, jak efektivně využívat plánovací aplikace, abych překonal prokrastinaci. Mám pocit, že i když si naplánuji den, stejně se snadno nechám vyrušit různými věcmi. Například, když si otevřu telefon a vidím notifikace z různých sociálních sítí, je to jako magnet. Jaké aplikace byste doporučili? A jak je správně nastavit, aby mě motivovaly k práci a zároveň mi pomohly lépe organizovat úkoly? Je lepší mít všechno na jednom místě, nebo raději používat víc aplikací na různé úkoly? Můžete sdílet nějaké konkrétní tipy, jak si nastavit priority a stanovit realistické cíle? Co třeba používat časovač nebo metodu Pomodoro v kombinaci s plánováním? Jak s tím máte zkušenosti? Rád bych slyšel vaše názory a rady od těch, kteří se s touto výzvou také potýkají. Díky!

139 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2024
Richard Janků

Když bojuješ s prokrastinací, plánovací aplikace můžou hodně pomoct, ale je to hlavně o tom, jak je použiješ. Zkus třeba aplikace jako Todoist nebo Trello. Tyhle ti umožní mít přehled o úkolech a můžeš si tam nastavit priority. Mně osobně se osvědčilo mít všechno na jednom místě, aby se mi nestalo, že zapomenu na něco důležitýho.

Co se týče nastavení, doporučuju si rozdělit úkoly na menší části, je to mnohem snazší než se dívat na jeden velký úkol. Můžeš zkusit Pomodoro techniku – 25 minut práce, 5 minut pauza. Pomáhá to udržet pozornost a zabránit rozptýlení.

A co notifikace? Zkus si je vypnout nebo si udělat čas na sociální sítě jako odměnu po splnění úkolu. Je to o disciplíně a trošku o experimentování s tím, co ti nejvíc sedí. Takže zkus různý metody a zjisti, co ti pomáhá udržet motivaci a soustředění.

142 slov
1.4 minut čtení
16. 11. 2024
Žaneta Tomešová

Dobrý, prokrastinace je drsnej soupeř, to je jasný. Já osobně používám Todoist, protože se mi líbí, jak to má rozdělený do projektů a úkoly si můžu snadno třídit podle priority. Důležitý je nastavit si realistický cíle a dělat menší úkoly, co se dají splnit za krátkej čas. Zkus třeba každé ráno napsat tři hlavní úkoly na den a zaměřit se jen na ty.

Co se týče notifikací, zkus si vypnout upozornění na sociální sítě během práce. Mě pomáhá mít telefon na "nerušit" režimu a fakt se tím lépe soustředím. Pomodoro metoda je super, dáš si 25 minut práce a pak 5 minut pauza. Klidně použij aplikaci jako Forest nebo Focus Booster, co ti pomůžou s časovačem.

Jestli máš rád víc aplikací, tak klidně zkus kombinovat např. Trello na projekty a Evernote na poznámky, ale já bych spíš doporučil mít všechno v jedný appce, abys to nemusel pořád přepínat.

Hlavně začni s malýma krokama a nebuď na sebe moc tvrdý. To zabíjí motivaci. Hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
4. 11. 2024
Elena Kučerová
Succeed.cz/Články/Zvládání času
Které nástroje pro správu času pomáhají překonat prokrastinaci?Prozkoumejte nejlepší aplikace a metody, které vám pomohou udržet se na správné cestě a vyhnout se odkládání úkolů.
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky