Succeed.cz/Fórum/Jak si efektivně rozvrhnout úkoly pomocí časových bloků?

Jak si efektivně rozvrhnout úkoly pomocí časových bloků?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní časové bloky by mohly být nejefektivnější pro rozvržení úkolů v rámci dne. Často se mi stává, že mám pocit, že bych měl být produktivnější, ale když přijde na plánování, tak nevím, jak na to. Mám pocit, že bych mohl využít nějakou strukturu nebo třeba techniky jako je Pomodoro nebo time blocking. Zkoušel jsem už několik různých metod, ale pořád se snažím najít ten správný způsob, jak si uspořádat svůj čas. Mám problém přetahovat úkoly z dneška na zítřek a chtěl bych tomu nějak předejít. Jaké časové bloky doporučujete? V kolik hodin je nejlepší začít s těmi nejnáročnějšími úkoly? A co ostatní, jak to děláte vy? Jak dlouhé máte bloky a jestli používáte pauzy mezi nimi? Užitečné by bylo i vědět, kolik času věnujete každému typu úkolu. Opravdu bych uvítal vaše tipy a rady od těch, kteří už mají vychytané systémy a dokážou se udržet na správné cestě bez zbytečných prokrastinací. Děkuji za vaše názory!

159 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2023
Alena Hlaváčová

Myslím, že dobrý princip pro rozvržení úkolů je začít s nejnáročnějšími úkoly hned ráno, když máš nejvíc energie a soustředění. Třeba tak od 8 do 10 nebo 9 do 11. Pak si dej pauzu, klidně 15-20 minut, ať si odpočineš a nabereš síly na další blok.I já používám techniku Pomodoro, což znamená pracovat 25 minut, pak 5 minut pauza. Po čtyřech blocích si dej delší pauzu třeba 30 minut. Bloky by mohly mít klidně hodinu, ale pokud víš, že se ti hůř soustředí na delší čas, tak radši kratší.

Rozděluj si úkoly nejen podle typu (třeba kreativní vs. administrativní), ale i podle náročnosti a důležitosti. Mám třeba blok na emaily, co dělám odpoledne, když už nemám tolik síly na složitější úkoly. Co se týče toho přetahování úkolů - dej si realistické cíle. Někdy je lepší mít míň úkolů a udělat je dobře, než mít jich moc a pak si vyčítat, že nic nezvládáš. Zkus používat nějakou plánovací aplikaci nebo si to v pohodě psát na papír, co ti víc sedí.

Zkrátka - no pressure, zkoušej různý věci a najdi si svůj styl! Držím palce.

182 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Magdaléna Šťastná

Rozvržení úkolů s časovými bloky je fajn, ale chce to najít správnej rytmus. Většinou doporučujou začít den s nejnáročnějšíma úkolama, ideálně hned ráno, kdy máš čistou hlavu. Tak třeba zkus bloky 90 minut na těžší úkoly a pak si dej 15-20 minut pauzu. To dává smysl i pro Pomodoro techniku – 25 minut práce, 5 minut pauza, akorát si to prodluž nebo zkracuj podle sebe.

Myslím, že je dobrý mít víc menších bloků na drobnosti a pár delších na ty větší projekty. Zkus si udělat seznam úkolů na den a pak je rozdělit do těch bloků. Nezapomeň si naplánovat i čas na nečekané věci, co ti do toho vlítnou. Hlavně se snaž dodržovat plány, abys nemusel přetahovat úkoly na zítra. Uvidíš, jak se ti uleví, když si všechno pěkně naplánuješ a dodržíš to. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2024
Ondřej Kovář
Succeed.cz/Články/Zvládání času
Které nástroje pro správu času pomáhají překonat prokrastinaci?Prozkoumejte nejlepší aplikace a metody, které vám pomohou udržet se na správné cestě a vyhnout se odkládání úkolů.
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky