Succeed.cz/Fórum/Jak bych měl říct ne kamarádovi, abych se cítil lépe?

Jak bych měl říct ne kamarádovi, abych se cítil lépe?

Nedávno jsem se ocitl v situaci, kdy mi kamarád nabídl, abych se připojil k jeho projektu, který sice vypadá zajímavě, ale já už mám plné ruce práce se svými vlastními závazky a nechci se přetěžovat. Zároveň si ale uvědomuji, že odmítnout ho může být pro mě dost stresující. Jak mu to tedy říct, aniž bych měl špatné svědomí nebo se cítil jako špatný přítel? Mám strach, že když mu řeknu ne, tak se na mě naštve nebo si o mně pomyslí něco špatného. Jak najít správná slova? Možná by bylo dobré nějak umět vyjádřit své důvody, ale jak to udělat tak, aby mu to bylo jasné a přitom jsem nezranil jeho city? Není to přece nic osobního, jen chci být upřímný a zároveň zachovat naše přátelství. Existuje nějaký osvědčený způsob, jak odmítnout kamaráda a cítit se při tom v pohodě? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s podobnými situacemi.

150 slov
1.5 minut čtení
5. 3. 2023
Kamila Urbanová

Odmítnout kamaráda může být fakt ošemetný, ale je důležitý říct pravdu. Zkus mu říct něco jako: "Hele, vážím si toho, že jsi mě pozval, ale teď mám fakt plno. Nechci se přetěžovat a pak to nezvládnout." Tím ukážeš, že si ho vážíš a že máš svý důvody. Snaž se být upřímný, ale zároveň mu dej najevo, že jeho projekt je fajn. Je možný, že to chvilku bude smutný, ale většinou to pochopí. Klíč je v otevřenosti a respektu, a pokud je to opravdový kamarád, tak to zvládne. A když ti to uleví, tak je to nakonec win-win.

97 slov
1 minut čtení
2. 12. 2024
Pavel Mašek

Tohle je fakt těžký, ale myslím, že nejlepší je být prostě upřímnej a říct mu to na rovinu. Můžeš říct něco jako: "Hele, díky za nabídku, vypadá to skvěle, ale teďka mám fakt hodně práce se svýma věcma a nechci se přetěžovat." Tím mu ukážeš, že máš plné ruce práce a že to není nic osobního. Pokud by se naštval, tak je to spíš jeho problém než tvůj. Zkus mu nabídnout třeba, že si o tom promluvíte jindy nebo že ho podpoříš nějak jinak, třeba tím, že mu pomůžeš s propagací projektu. Hlavně si neber moc v hlavu, že bys měl cítit vinu za to, že odmítáš. Přátelství by mělo být o vzájemným pochopení a ne jen o tom, co se od sebe očekává. Drž se!

126 slov
1.3 minut čtení
3. 12. 2024
Martin Novák
Succeed.cz/Články/Zvládání času
Jak se naučit říkat 'ne' bez pocitu viny a dodržet svůj časový plán?Objevte praktické taktiky, jak zdrženlivě odmítat další závazky a soustředit se na to, co je pro vás opravdu důležité. Naučte se říkat 'ne' bez pocitu...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky