Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když nemám čas na pomoc?

Co dělat, když nemám čas na pomoc?

Nedávno se mi stalo, že mě oslovil známý s prosbou o pomoc ohledně jeho podnikání. Říkal, že potřebuje poradit s marketingem a já bych mu prý mohl hodně pomoct. Ale v tu chvíli jsem měl tolik práce, že jsem doslova neměl ani minutu navíc. Cítím se špatně, když někomu nemohu pomoci, zvlášť když to je člověk, který by si zasloužil podporu. Takže se chci zeptat, co mám dělat v takových situacích? Jak říct „ne“ bez toho, abych zranil city toho druhého? Je to normální cítit se provinile, když se snažím soustředit na svoje vlastní projekty a kariérní růst? A co když ten člověk opravdu potřebuje pomoc, ale já mám naplánované jiné povinnosti? Jak to udělat tak, aby to bylo přátelské a zároveň jsem si udržel svůj čas pro sebe? Myslíte si, že by stačilo nabídnout pomoc jindy nebo doporučit někoho jiného? Je vůbec možné najít rovnováhu mezi tím být užitečný a chránit si vlastní čas? Chtěl bych slyšet vaše názory a zkušenosti s tímto dilematem.

165 slov
1.7 minut čtení
5. 11. 2020
Bohumil Procházka

Když nemáš čas na pomoc, tak se to dá říct jasně a bez obav. Je normální cítit se provinile, ale tvoje vlastní projekty a kariérní růst jsou taky důležité. Můžeš říct něco jako: "Teď opravdu nestíhám, ale klidně se ozvi za týden, třeba budu mít trochu volněji." A pokud znáš někoho, kdo by mohl pomoct, tak ho doporuč. To ukáže, že máš zájem i o jeho situaci, místo abys ho úplně odmítl. Hlavně si pamatuj, že je v pohodě chránit svůj čas a energii – nakonec budeš schopný pomoct víc, když nebudeš vyhořelý. Balanc mezi pomocí a vlastním časem je klíčový a potřebuje to čas na naučení.

107 slov
1.1 minut čtení
29. 6. 2024
Romana Vávrová

V takových situacích je normální cítit se provinile, ale pamatuj, že každý máme svoje priority a povinnosti. Když nemáš čas, klidně to řekni upřímně. Můžeš říct něco jako: "Teď jsem dost zaneprázdněný, ale rád bych ti pomohl později". Tím ukážeš, že ti na něm záleží, i když teď nemůžeš. Doporučit někoho jiného je taky fajn nápad. Spousta lidí se snaží být užitečná, a to je skvělý pocit, ale nesmíš zapomínat na sebe a svoje projekty. Je důležitý najít rovnováhu mezi pomocí druhým a ochranou svého času. Někdy je prostě potřeba říct „ne“ a soustředit se na to, co máš rozdělané.

100 slov
1 minut čtení
16. 12. 2024
Filip Kovařík
Succeed.cz/Články/Zvládání času
Jak se naučit říkat 'ne' bez pocitu viny a dodržet svůj časový plán?Objevte praktické taktiky, jak zdrženlivě odmítat další závazky a soustředit se na to, co je pro vás opravdu důležité. Naučte se říkat 'ne' bez pocitu...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky