Jaký je rozdíl mezi mentoringem a koučováním pro náš kariérní růst?
Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem hledal způsoby, jak posunout svou kariéru na další úroveň. Při tom jsem se setkal s pojmy jako mentoring a koučování, ale nejsem si úplně jistý, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl a v čem mi mohou pomoci. Je pravda, že oba tyto přístupy slibují rozvoj dovedností a zlepšení výkonu, ale jak je to ve skutečnosti? Jaké má každé z těchto metod výhody a nevýhody? Mám pocit, že mentoring by mohl být zaměřen na dlouhodobější vztah a předávání zkušeností od někoho, kdo už něco dokázal, zatímco koučování vypadá spíše jako zaměření na specifické cíle a situace. Také mě zajímá, zda je lepší mít mentora nebo kouče v závislosti na fázi mé kariéry, nebo na konkrétních cílech, které bych chtěl dosáhnout. Může být jeden přístup účinnější pro začátečníka a druhý pro někoho zkušenějšího? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo názory na to, jaký přístup by mohl být v mé situaci lepší, budu moc rád za vaše postřehy. Jak jste to vyřešili vy? Jaký vliv měl mentoring nebo koučování na váš kariérní rozvoj? Děkuji za jakékoli rady!