Succeed.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi mentoringem a koučováním pro náš kariérní růst?

Jaký je rozdíl mezi mentoringem a koučováním pro náš kariérní růst?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem hledal způsoby, jak posunout svou kariéru na další úroveň. Při tom jsem se setkal s pojmy jako mentoring a koučování, ale nejsem si úplně jistý, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl a v čem mi mohou pomoci. Je pravda, že oba tyto přístupy slibují rozvoj dovedností a zlepšení výkonu, ale jak je to ve skutečnosti? Jaké má každé z těchto metod výhody a nevýhody? Mám pocit, že mentoring by mohl být zaměřen na dlouhodobější vztah a předávání zkušeností od někoho, kdo už něco dokázal, zatímco koučování vypadá spíše jako zaměření na specifické cíle a situace. Také mě zajímá, zda je lepší mít mentora nebo kouče v závislosti na fázi mé kariéry, nebo na konkrétních cílech, které bych chtěl dosáhnout. Může být jeden přístup účinnější pro začátečníka a druhý pro někoho zkušenějšího? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo názory na to, jaký přístup by mohl být v mé situaci lepší, budu moc rád za vaše postřehy. Jak jste to vyřešili vy? Jaký vliv měl mentoring nebo koučování na váš kariérní rozvoj? Děkuji za jakékoli rady!

182 slov
1.8 minut čtení
30. 5. 2022
Veronika Píchová

Mentoring a koučování jsou fakt dost odlišný věci, i když to na první pohled může vypadat podobně. Mentoring je spíš o dlouhodobým vztahu s někým, kdo má víc zkušeností a může ti předat svoje znalosti. Třeba ti pomůže pochopit, jak funguje obor, a poradí ti s různýma situacema, co už zažil. Je to taková podpora, která může trvat třeba i roky.

Na druhou stranu koučování je víc cílený. Zaměřuje se na konkrétní dovednosti a cíle, co chceš dosáhnout. Kouč tě vede skrz proces a pomáhá ti najít vlastní řešení, spíš se ti snaží pomoct objevit to, co už v sobě máš. Takže pokud chceš rychle vyřešit nějaký problém nebo zlepšit výkon v krátkém čase, koučování by mohlo bejt lepší volba.

Co se týče toho, kdo by měl mít mentora nebo kouče, tak to fakt záleží na tom, kde jsi ve své kariéře. Začátečníkovi by mohl víc pomoct mentor, protože naučí základní věci a dá cenné rady. Ale pokud jsi na nějaký úrovni a chceš se posunout dál v konkrétních oblastech, tak koučování by bylo efektivnější.

Osobně jsem měl obojí – mentor mě naučil hodně o profesních základech a kouč mi zase pomohl se zaměřit na konkrétní cíle a strategii. Takže ideálně mít oba, ale to už záleží na tvých potřebách. Zkus si promyslet, co přesně chceš dosáhnout a podle toho se rozhodni.

220 slov
2.2 minut čtení
15. 12. 2024
Martina Vítková

Mentoring a koučování jsou fakt jiný přístupy, i když se oba zaměřují na rozvoj. Mentoring je víc o vztahu, často jde o dlouhodobou spolupráci s někým, kdo má víc zkušeností a může ti předat know-how. Můžeš se od něj učit, dostávat rady, jak řešit problémy a orientovat se v kariéře. Je to spíš jako takový průvodce, co tě zná a kouká na tvůj celkový rozvoj.

Koučování je víc o cílech a konkrétních situacích. Kouč ti pomůže najít vlastní odpovědi a metody, jak dosáhnout toho, co chceš. Je to strukturovanější, často kratší spolupráce zaměřená na výkon a výsledky. Takže pokud máš nějaký konkrétní cíl, třeba změnu práce nebo zlepšení nějaké dovednosti, kouč může být lepší volba.

Obě metody mají své výhody - mentoring je skvělý pro dlouhodobý rozvoj a zažití si různých situací v oboru. Koučování zase rychleji posuneš k dosažení konkrétních výsledků. Takže záleží na tom, co teď potřebuješ - jestli spíš rady a zkušenosti nebo pomoc s konkrétními cíli. Osobně jsem měl mentora na začátku kariéry a hodně mi to pomohlo. Pak jsem zkusil kouče na rozvoj leadershipu a taky to bylo super. Takže obojí má smysl, jen si vyber podle toho, kde zatím jsi.

194 slov
1.9 minut čtení
28. 8. 2024
Ivana Hlaváčová
Succeed.cz/Články/Mentoring a coaching
Mentoring vs. koučování: Jaký rozdíl to dělá v profesním růstu?Porovnání mentoringu a koučování a jejich vliv na profesní rozvoj jednotlivců. Jak si vybrat správnou formu pomoci?
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky