Succeed.cz/Fórum/Kdy je lepší zvolit kouče místo mentora?

Kdy je lepší zvolit kouče místo mentora?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem začal přemýšlet o tom, jaký je vlastně rozdíl mezi koučem a mentorem a jak vybrat toho správného pro sebe. Vím, že oba mohou být velmi užiteční pro osobní rozvoj, kariérní růst nebo dokonce i podnikání, ale někdy mi přijde, že nevím, kdy zvolit jednoho a kdy druhého. Koučové často pracují na konkrétních dovednostech nebo cílech a zaměřují se na to, jak dosáhnout úspěchu tady a teď. Zatímco mentoři mohou poskytnout širší perspektivu a sdílet své zkušenosti, což může být také velmi cenné. Takže kdy je lepší obrátit se na kouče? Třeba v případě, že mám konkrétní cíl, který chci dosáhnout, jako je zlepšení v určitém oboru nebo rozvoj nějaké specifické dovednosti? Nebo by mělo být rozhodnutí založené spíše na tom, co vlastně potřebuji? Když si uvědomím, že mě zajímá určité povolání a chci se dozvědět víc o cestě k úspěchu v tomto oboru, měl bych hledat mentora? Jaký je vlastně ten nejlepší způsob, jak určit, koho potřebuju právě teď? V práci mi říkali, že někdy může být koučování efektivnější v rychlejších změnách nebo transformacích, ale co když mám pocit, že bych chtěl spíše dlouhodobější vztah s někým, kdo mě bude inspirovat a motivovat? Existují nějaké tipy, jak poznat v jakém okamžiku je lepší volba kouče versus mentora? Co si ostatní myslíte o této otázce?

222 slov
2.2 minut čtení
4. 9. 2023
Martina Matoušková

Když přemýšlíš, jestli vzít kouče nebo mentora, tak to hodně záleží na tom, co vlastně potřebuješ. Jestli máš konkrétní cíl jako zlepšit se v něčem specifickém nebo chceš dosáhnout rychlých změn, tak kouč může být lepší volba. Koučové ti pomůžou s technikama a strategiema, jak dosáhnout úspěchu tady a teď. Na druhou stranu, když chceš více porozumět danému oboru nebo hledáš inspiraci a dlouhodobější podporu, pak je mentor jasnější volba. Mentoři často sdílí svoje zkušenosti a pohledy, což ti může pomoct lépe pochopit cestu k úspěchu. Takže jdi za tím, co cítíš, že potřebuješ – jestli rychlé dovednosti nebo hlubší znalosti. A jo, někdy je dobré mít kombinaci obojího – kouče na konkrétní věci a mentora pro celkovou orientaci. Zkus si prostě rozmyslet, co teď nejvíc hledáš a podle toho se rozhodni.

132 slov
1.3 minut čtení
29. 5. 2024
Bohuslav Janků

Když to vezmu kolem a kolem, tak jako kouč a mentor mají každý svoji roli. Když máš konkrétní cíl, třeba zlepšení v nějaký dovednosti nebo chceš rychle udělat pokrok v práci, tak kouč může být ta správná volba. Kouč ti pomůže se soustředit na to, co chceš dosáhnout tady a teď, a dává ti nástroje, jak to udělat. Na druhou stranu mentor je spíš takový dlouhodobý parťák, který ti ukáže cestu z pohledu svých zkušeností. Když chceš vědět víc o nějakým oboru nebo se inspirovat, tak je lepší jít za mentorem. Taky záleží na tom, co vlastně potřebuješ. Pokud hledáš podporu v osobním rozvoji a chceš někoho, kdo tě motivuje a inspiruje delší dobu, mentor bude asi lepší volba. Ale pokud chceš rychle vyřešit konkrétní problém nebo se naučit něco nového rychle, tak pak je kouč ideální. Mám dojem, že je důležitý si uvědomit, jaký máš cíle a co od toho očekáváš.

152 slov
1.5 minut čtení
27. 6. 2024
Anna Zemanová
Succeed.cz/Články/Mentoring a coaching
Mentoring vs. koučování: Jaký rozdíl to dělá v profesním růstu?Porovnání mentoringu a koučování a jejich vliv na profesní rozvoj jednotlivců. Jak si vybrat správnou formu pomoci?
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky