Succeed.cz/Fórum/Jak začít vyjednávat s investory, abych získal lepší podmínky?

Jak začít vyjednávat s investory, abych získal lepší podmínky?

Přemýšlím o tom, jak efektivně vyjednávat s investory. Vím, že je to klíčová součást procesu získávání financí pro můj startup, ale mám pocit, že nemám dostatek zkušeností a dovedností. Jak tedy začít? Jaké jsou nejlepší taktiky a strategie, které mohu použít, abych dosáhl lepších podmínek? Měl bych se zaměřit na konkrétní body, jako je procento podílu nebo hodnocení firmy? A co si mám připravit před schůzkou? Je důležité mít jasný plán nebo prezentaci? Jak moc bych měl být agresivní v jednání? Mám se bát odmítnutí nebo by mě to mělo motivovat k tomu být ještě více přesvědčivý? Taktéž bych chtěl vědět, jak si zjistit, co mohu očekávat od investorů a jak poznat, kdy je dobré ustoupit. Může mi někdo doporučit nějaké knihy nebo zdroje, které by mi pomohly lépe porozumět tomuto procesu? Jak se vyhnout nejčastějším chybám během vyjednávání?

139 slov
1.4 minut čtení
29. 11. 2024
Jarmila Machačová

Zahájení vyjednávání s investory může být fakt oříšek, zvlášť když nemáš moc zkušeností. Prvně, připrav si solidní business plán a jasnou prezentaci. Měli bys mít konkrétní čísla ohledně ocenění firmy a jaký podíl chceš nabídnout. Důležitý je i prokázat, že tvůj projekt má potenciál, aby viděli, že do tebe investují smysluplně.

Během jednání buď asertivní, ale ne agresivní. Je fajn mít určitou strategii, ale nevypadej, že jsi zoufalý a ochotný vzít cokoliv. Odborníci říkají, že klíčový je "BATNA" - nejlepší alternativa k vyjednané dohodě. Zjisti si, co můžeš udělat, pokud se dohoda nepodaří. To ti dodá jistotu.

Odmítnutí se neboj, spíš se snaž zjistit, co mohlo fungovat líp. Je v pohodě udělat pár chyb, ale snaž se učit a neopakovat je. Co se týká knih a zdrojů, doporučuji "Getting to Yes" od Fishera a Uryho - je to klasika o vyjednávání. A sleduj podobné příběhy startupů, aby ses naučil z jejich zkušeností.

Když cítíš, že už nejde dál, zkus ustoupit a přehodnotit situaci. Mít otevřenou mysl pomůže najít řešení, které by mohlo fungovat oběma stranám.

172 slov
1.7 minut čtení
14. 9. 2024
Veronika Šafaříková

S vyjednáváním s investory je to jako s každým jiným obchodem – chce to přípravu a sebedůvěru. Připrav si jasný plán, co chceš získat, a jaké podmínky jsou pro tebe přijatelné. Vědět, kolik procent chceš nabídnout a jaký máš odhad na hodnotu firmy, je klíčové.

Dobrý tip je zjistit si, co další investoři v podobných odvětvích nabízejí, abys měl představu o tom, co můžeš očekávat. Neboj se ukázat, že máš dobrý produkt nebo službu. Měj připravenou prezentaci – nemusí být dokonalá, ale měla by jasně ukazovat potenciál tvého projektu.

Během vyjednávání buď asertivní, ale ne agresivní. Když někdo řekne ne, ber to jako příležitost k dalšímu zlepšení tvého pitchu. Odpovědnost za úspěch vyjednávání leží na tobě. Nenech se odradit odmítnutím, spíš se snaž pochopit důvody.

Taktika ustoupení může být také užitečná – když vidíš, že se jedná o skvělou příležitost s dobrým investorem, tak možná budeš muset udělat kompromis. Často jde o to najít rovnováhu mezi tím, co chceš ty, a tím, co chce investor.

Co se týče knih a zdrojů, doporučuji "The Art of Startup Fundraising" od Alejandro Cremades nebo "Venture Deals" od Brad Feld a Jason Mendelson. Tyto knížky ti dají solidní základ a pomohou ti vyhnout se běžným chybám.

Hlavně si věř a buď připraven na všechno – vyjednávání je proces a každý krok tě něco naučí.

216 slov
2.2 minut čtení
7. 12. 2024
Adam Koudelka
Succeed.cz/Články/Start-up funding
Rychlý průvodce vyjednáváním s investory: Jak dosáhnout co nejlepší dohodyObjevte klíčové techniky efektivního vyjednávání s investory, které vám pomohou maximalizovat hodnotu vašeho start-upu a dosáhnout skvělých dohod.
1000 slov
10 minut čtení
29. 6. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky