Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když investor chce víc, než můžu nabídnout?

Co dělat, když investor chce víc, než můžu nabídnout?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem měl možnost prezentovat svůj projekt před investorem, který mě zaujal už dlouho. Měl jsem připravené všechno, ale když přišla řeč na podmínky, investor chtěl víc, než jsem si vůbec dokázal představit. Představoval jsem si spolupráci, ve které bychom oba profitovali, ale on měl úplně jiné představy. Co dělat v takové situaci? Mám se snažit vyjednávat a najít nějaký kompromis, nebo je lepší hned od začátku říct, že nemůžu splnit jeho požadavky? Co když se ukáže, že má pravdu a jeho návrh by byl pro projekt lepší? Jak zjistit, jestli je to jenom jeho strategie, jak získat víc, nebo jestli opravdu věří ve své požadavky? Mám se bát toho, že ho zklamu a tím pádem ztratím šanci na investici? Zkušenější podnikatelé říkají, že investor by měl být partnerem a ne jen někým, kdo mě tlačí do kouta. Jak se mám postavit k tomu, co mi nabízí? Mohu se zaměřit na jiného investora s rozumnějšími podmínkami? Nebo je lepší se pokusit o jeho důvěru a přesvědčit ho o svých možnostech? Co když se nakonec dohodneme a já budu muset ustoupit ještě víc než jsem plánoval? Jak poznat, kdy už je to příliš a kdy se vyplatí riskovat? Tohle jsou otázky, které mi běží hlavou a nevím si s tím rady. Jak jste to řešili vy? Jaké máte tipy na to, jak se vypořádat s nároky investorů?

232 slov
2.3 minut čtení
24. 8. 2023
Kristýna Kovaříková

Tak tohle je dost častý problém. Když investor chce víc, než můžeš nabídnout, je důležitý si ujasnit, co skutečně chceš. Při vyjednávání zkus zjistit, proč má takové požadavky. Může to být třeba jeho strategický plán nebo zkušenosti z minulosti. Zkus se s ním bavit a najít nějaký kompromis, ale nezapomínej na svoje hranice. Pokud ti jeho podmínky připadají přehnané, klidně mu to řekni. Hlavně nesmíš mít pocit, že se musíš podřídit za každou cenu. Zároveň je dobrý mít na paměti, že investor by měl být partner, ne tyran. Pokud se necítíš dobře ve spolupráci s ním, zvaž jiného investora. Můžeš klidně zkusit najít někoho, kdo ti nabídne rozumnější podmínky a bude mít podobnější vizi. A co se týče důvěry – to si musíš vybudovat postupně. Pokud se cítíš pod tlakem a máš pocit, že bys musel ustoupit víc, než plánuješ, možná je lepší říct si stopku a zamyslet se nad tím, co chceš opravdu ty. Vždycky je lepší mít jasno v tom, co jsi ochotný akceptovat.

166 slov
1.7 minut čtení
15. 10. 2020
Richard Němec

Když se ocitneš v situaci, kdy má investor přehnané požadavky, je důležitý klid a rozvaha. Nejdřív si ujasni, co je pro tebe neodolatelné a co můžeš obětovat. Zkus vyjednávat, ale buď opatrný, aby ses nevydal tam, kam jít nechceš. Vysvětli mu svou situaci a prezentuj, jak by jeho požadavky mohly ovlivnit projekt. Možná je to jen strategie, jak vymámit víc, ale může mít i dobré důvody pro své návrhy. Pokud se domníváš, že má pravdu, zvaž, jestli si opravdu chceš vzít jeho podmínky na svá bedra. Někdy je lepší jít hledat jiného investora s rozumnějšími podmínkami, který bude otevřenější spolupráci. Ale pokud máš pocit, že ta spolupráce s tímto investorem by mohla být přínosná, snaž se ho přesvědčit o tom, proč je tvůj pohled důležitý. Sleduj ale signály – pokud cítíš, že ustupuješ příliš a ztrácíš kontrolu nad projektem, je čas na zpomalení a přehodnocení celé situace. Najdi rovnováhu mezi důvěrou a ochranou svého projektu.

155 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2024
Petra Malá
Succeed.cz/Články/Start-up funding
Rychlý průvodce vyjednáváním s investory: Jak dosáhnout co nejlepší dohodyObjevte klíčové techniky efektivního vyjednávání s investory, které vám pomohou maximalizovat hodnotu vašeho start-upu a dosáhnout skvělých dohod.
1000 slov
10 minut čtení
29. 6. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky