Co dělat, když investor chce víc, než můžu nabídnout?
Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem měl možnost prezentovat svůj projekt před investorem, který mě zaujal už dlouho. Měl jsem připravené všechno, ale když přišla řeč na podmínky, investor chtěl víc, než jsem si vůbec dokázal představit. Představoval jsem si spolupráci, ve které bychom oba profitovali, ale on měl úplně jiné představy. Co dělat v takové situaci? Mám se snažit vyjednávat a najít nějaký kompromis, nebo je lepší hned od začátku říct, že nemůžu splnit jeho požadavky? Co když se ukáže, že má pravdu a jeho návrh by byl pro projekt lepší? Jak zjistit, jestli je to jenom jeho strategie, jak získat víc, nebo jestli opravdu věří ve své požadavky? Mám se bát toho, že ho zklamu a tím pádem ztratím šanci na investici? Zkušenější podnikatelé říkají, že investor by měl být partnerem a ne jen někým, kdo mě tlačí do kouta. Jak se mám postavit k tomu, co mi nabízí? Mohu se zaměřit na jiného investora s rozumnějšími podmínkami? Nebo je lepší se pokusit o jeho důvěru a přesvědčit ho o svých možnostech? Co když se nakonec dohodneme a já budu muset ustoupit ještě víc než jsem plánoval? Jak poznat, kdy už je to příliš a kdy se vyplatí riskovat? Tohle jsou otázky, které mi běží hlavou a nevím si s tím rady. Jak jste to řešili vy? Jaké máte tipy na to, jak se vypořádat s nároky investorů?