Succeed.cz/Fórum/Jak si znovu najít motivaci po neúspěchu?

Jak si znovu najít motivaci po neúspěchu?

Nedávno jsem zažil velké zklamání ve své podnikatelské cestě a teď se snažím najít způsob, jak se z toho oklepat a znovu se postavit na nohy. Mám pocit, že po takovém neúspěchu je těžké vůbec přemýšlet o dalších cílech a plánech. Jak si vlastně znovu najít motivaci, když cítím, že veškeré úsilí bylo marné? Byl jsem tak nadšený, měl jsem spoustu skvělých nápadů a plánů, ale realita mi ukázala, že to nebylo dost dobré. Nezvládl jsem to a teď mám pocit, že se mi všechno rozpadá pod rukama. Možná bych potřeboval nějaké tipy nebo rady od lidí, kteří si prošli něčím podobným. Jak jste se vy dokázali znovu postavit na nohy po neúspěchu? Co vám pomohlo překonat tu frustraci a najít opět energii pokračovat dál? Je to snadné říct, ale jak konkrétně se dá začít znovu, když nemáte chuť ani motivaci? Měli jste nějaké rituály nebo techniky, které vám pomohly? Co vás inspirovalo? Rád bych slyšel o vašich zkušenostech a možná i nějakých strategiích, jak si znovu nastavit cíl a mít chuť do další práce. Děkuju všem za případné odpovědi.

180 slov
1.8 minut čtení
31. 10. 2024
Jitka Hrdá

Nejsem žádnej expert, ale sám jsem si tím prošel. Po neúspěchu je těžký se znovu postavit. Hlavně si dej čas na to, abys to zpracoval. Není nic špatnýho cítit frustraci nebo zklamání, ale nesmíš se v tom utopit. Zkus si sednout a udělat si seznam toho, co se ti povedlo a co jsi se naučil. Může to znít banálně, ale občas pomůže se na to podívat z jinýho úhlu. Místo "proč jsem selhal" si řekni "co mě to naučilo". Pak si zkus stanovit malé cíle, něco co bude snadný splnit, abys získal zpátky tu energii a motivaci. Vytvoř si nějaký rituál – třeba každé ráno si dát kávu a napsat si plán na den, nebo se setkat s někým, kdo tě podpoří. Hlavně nebuď na sebe moc přísnej. A pokud máš nějaký koníček nebo něco, co tě baví mimo podnikání, zkus se tomu věnovat – odpočineš si a nabereš novou inspiraci. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Luboš Fojtík

Neúspěch je fakt blbý, to chápu. Mě se to stalo taky a bylo to hrozně frustrující. Nejlepší, co můžeš udělat, je si dát čas na zklidnění a přemýšlení o tom, co se vlastně stalo. Zkus si napsat, co jsi se naučil, i když to vypadá jako katastrofa. Někdy pomůže zhodnotit situaci s odstupem a vidět, že i neúspěch má své výhody. Pak si zkus nastavit malé cíle – něco snadného, co tě zase nakopne dopředu. Třeba si naplánuj menší projekt nebo se zaměř na něco, co tě baví. Hlavně nezapomeň mluvit s lidmi okolo – sdílení pocitů může být osvobozující a možná zjistíš, že nejsi sám. Rituály jako pravidelný sport nebo meditace můžou taky pomoct udržet hlavu v klidu. A hlavně buď k sobě shovívavý – každý dělá chyby a důležitý je nevzdávat se.

134 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Milada Hlaváčová
Succeed.cz/Články/Zdravý životní styl
Co dělat, když se motivace vytratila? Návod na obnovu ztracené motivace.Objevte účinné tipy a techniky, jak znovu najít motivaci a nastartovat svůj život. Naučte se krok za krokem, jak překonat krizi a dosáhnout svých cílů...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky