Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit prokrastinace a začít konečně pracovat?

Jak se zbavit prokrastinace a začít konečně pracovat?

V poslední době mám pocit, že se neustále potýkám s prokrastinací. Mám spoustu plánů a projektů, které bych chtěl uskutečnit, ale vždycky se najde něco, co mě odvede od práce. Ať už je to procházení sociálních sítí, sledování videí nebo jenom lenošení, nakonec zjistím, že jsem strávil hodiny bezcílným marněním času. Chci se posunout vpřed v kariéře, rozjet vlastní podnikání nebo se naučit nové dovednosti, ale jakmile přijde čas na práci, moje motivace se jakoby vytratí. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené tipy, jak překonat tuto prokrastinaci? Jak začít konečně konat a dostat se zpět na správnou cestu? Myslíš si, že existují konkrétní techniky nebo strategie, které mohou pomoci zlepšit produktivitu? A co třeba organizace času nebo nastavení priorit? Mám pocit, že potřebuji nějaký systém nebo rutinu, aby mě to donutilo být efektivnější. Jaké nástroje nebo aplikace byste doporučili pro lepší plánování a sledování pokroku? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti s tímto problémem a víte, jak se vám podařilo překonat prokrastinaci, budu moc rád za vaše rady. Děkuju!

169 slov
1.7 minut čtení
29. 6. 2023
Martin Kuchař

Prokrastinace je vážně potvora. Zjistil jsem, že nejlepší je začít s menšíma úkolama, něco co tě moc nezatíží. Třeba si dej cíl pracovat jen 10 minut a pak uvidíš, jestli se ti chce pokračovat. Další věc je určit si konkrétní čas, kdy budeš pracovat a držet se toho jako by to byla schůzka. Jakože si to zapiš do kalendáře a neměň to. Pomocný může bejt i Pomodoro technika - 25 minut práce, 5 minut pauza. Vytvoř si klidné prostředí bez rozptýlení, třeba vypni notifikace na telefonu nebo si dej do sluchátek nějakou relaxační hudbu nebo bílý šum. A co se týče aplikací, zkuz třeba Trello nebo Todoist na plánování úkolů. Já osobně si dělám seznamy a pak to odškrtávám, to mě motivuje. Hlavně se nenech odradit, prokrastinace je normální, ale když začneš něco dělat, tak už to většinou jde samo.

140 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Bohumil Šváb

Prokrastinace je fakt zlo. Taky jsem to zažil, ale pár věcí mi pomohlo. Hlavně si zkus rozdělit úkoly na menší části. Když máš velký projekt, tak se to zdá hrozný, ale když si to rozdělíš na malé kousky, dá se s tím něco dělat. Zkus třeba techniku Pomodoro – pracuj 25 minut a pak si dej 5 minut pauzu. Je to super na udržení soustředění.

Další věc je nastavit si konkrétní cíle a termíny. Když víš, co chceš udělat a do kdy, tak se ti líp začne pracovat. Mě docela pomáhá plánování týdne dopředu, kde si naplánuju, co chci udělat každý den.

A co se týče nástrojů, zkus Trello nebo Todoist. Jsou dobrý na sledování pokroku a organizaci úkolů. Mějte jasnou rutinu a snažte se omezit rušivé elementy – třeba vypnout notifikace na telefonu nebo blokovat sociální sítě v době práce.

Hlavně buď k sobě trochu shovívavej, nikdo není dokonalý a občas prostě potřebuješ pauzu. Tak hodně štěstí s tím!

158 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Denisa Machačová
Succeed.cz/Články/Sebeřízení
Jak se vyhnout prokrastinaci: Osvědčené metody pro překonání odkládání úkolůObjevte účinné techniky, jak se zbavit prokrastinace a efektivně bojovat s odkládáním úkolů. Naučte se identifikovat příčiny prokrastinace a přijmout ...
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky