Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se nemůžu donutit dokončit úkoly?

Co dělat, když se nemůžu donutit dokončit úkoly?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem měl několik důležitých úkolů, které bylo potřeba dokončit, ale prostě jsem se nemohl donutit k tomu, abych je udělal. Je to jako by mi někdo vzal veškerou motivaci a energii. Snažil jsem se najít různé strategie, jak se přinutit k práci, ale nic nefungovalo. Vždycky jsem si říkal, že začnu zítra nebo pozítří, ale čas ubíhá a úkoly se hromadí. Zkrátka mám pocit, že tohle je nějaký začarovaný kruh. Nevíte, co by mi mohlo pomoct? Jak se dostat zpět do toho pracovního módu? Zkoušel jsem si stanovit malé cíle a odměny za jejich splnění, ale většinou mě to jenom ještě víc demotivuje. Přemýšlím, jestli to není spíš o nějaké psychické bariéře nebo strachu z toho neúspěchu. Jak si vůbec nastavit myšlení tak, abych byl produktivní, když mám na stole tolik práce? Možná mám nějaký problém s time managementem nebo s prioritizací úkolů. Také slyším o různých metodách jako Pomodoro nebo GTD a chtěl bych vědět, jestli to někomu opravdu pomohlo. Co vyzkoušet? Taky máte někdy takové dny, kdy se prostě nemůžete pohnout z místa? Jak se s tím vypořádat? Děkuji za každou radu!

191 slov
1.9 minut čtení
15. 2. 2022
Jakub Trnka

Tohle znám, fakt. Člověk má na stole hromadu úkolů a prostě se mu do toho nechce. Zkus třeba začít s něčím fakt malým, jako udělat si jen poznámku nebo otevřít dokument. Často pomáhá, když si nastavíš časovač, třeba těch 25 minut – to je Pomodoro. Po těch 25 minutách si dej pauzu a zjistíš, že jsi něco udělal. Jinak taky můžeš zkusit napsat seznam úkolů podle priority, ale ne se stresovat tím, že musíš vše udělat hned. Hlavně si dej pozor na to, abys nebyl moc přísný sám na sebe. Někdy to chce prostě odpočívat, abys načerpal energii. Někdo říká, že pomoc může i procházka nebo cvičení – uvolní to hlavu. A nebuď moc v hlavě s tím strachem z neúspěchu. Nikdo není dokonalý a chyba je součástí učení. Zkus to brát víc jako hru než jako povinnost a uvidíš, že se ti to začne dařit lépe.

147 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2023
Věra Soukupová

Mám podobný problém, takže vím, jak se cítíš. Někdy je to fakt těžký se do toho dostat. Zkoušel jsem pár věcí, co mi pomohly. Třeba si udělej seznam úkolů a začni s nejmenšíma, co ti nezaberou víc než 10 minut. Jakmile je splníš, trochu se nakopneš a můžeš jít na větší úkoly. Taky mi pomáhá nastavit si časový blok – třeba 25 minut pracovat a pak 5 minut pauza (to je ta Pomodoro technika). Místo odměn zkus spíš vizualizaci, jaký to bude mít dopad, až to dokončíš. A pokud máš strach z neúspěchu, tak si prostě řekni, že je to jen úkol a ne tvůj životní cíl. Víc se soustřeď na proces než na výsledek. A když máš fakt špatný den, tak si dej volno a pak to zkus znova. Taky se neboj požádat někoho o pomoc, někdy stačí mít vedle sebe někoho, kdo tě motivuje.

146 slov
1.5 minut čtení
4. 11. 2023
Emil Jaroš
Succeed.cz/Články/Sebeřízení
Jak se vyhnout prokrastinaci: Osvědčené metody pro překonání odkládání úkolůObjevte účinné techniky, jak se zbavit prokrastinace a efektivně bojovat s odkládáním úkolů. Naučte se identifikovat příčiny prokrastinace a přijmout ...
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky