Succeed.cz/Fórum/Cvičení mindfulness pro lepší soustředění?

Cvičení mindfulness pro lepší soustředění?

Poslední dobou se hodně zajímám o mindfulness a jeho vliv na soustředění, protože mám pocit, že bych se mohl zlepšit v práci i v osobním životě. Mám občas problém se koncentrovat, zejména když je kolem mě hodně rušivých vlivů a myšlenek. Chtěl bych tedy poprosit o tipy na nějaká cvičení nebo techniky, které bych mohl vyzkoušet, abych si zlepšil svou schopnost soustředit se. Možná nějaké krátké cvičení, které bych mohl zařadit do každodenní rutiny? Rád bych věděl, co funguje ostatním lidem, jaké mají zkušenosti s různými metodami mindfulness. Je dobré začít s něčím jednoduchým, nebo je lepší hned skočit do hloubky? Jak dlouho by taková cvičení měla trvat, aby byla účinná? Uvítám jakékoli rady a nápady, protože si myslím, že by mi to mohlo opravdu pomoct a rád bych se naučil lépe ovládat své myšlenky a dosáhnout většího klidu a soustředění.

141 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2022
Radka Marešová

Zdravím, myslím, že mindfulness může být fakt účinný na soustředění, hlavně když se to dělá pravidelně. Zkus nějaké jednoduché cvičení jako je třeba dechové cvičení. Prostě si sedni, zavři oči a soustřeď se na svůj dech. Dýchej pomalu a vnímej každý nádech a výdech. Můžeš to dělat klidně 5-10 minut denně. Jsou na to různý aplikace, co ti to pomůžou odpočítat.

Další tip je věnovat se nějaké rutině – třeba si dej vždycky pět minut před prací na "mindfulness pauzu". Můžeš taky zkusit procházet se v přírodě a soustředit se na zvuky a vůně kolem sebe. To ti taky pomůže zklidnit myšlenky.

Je dobrý začít s něčím jednoduchým a postupně to prodlužovat. Časem si všimneš, že dokážeš být klidnější a soustředěnější i v rušivém prostředí. Klíčem je pravidelnost a trpělivost, takže si s tím nedělej moc stres. Hlavně dej času čas.

139 slov
1.4 minut čtení
7. 10. 2024
Stanislav Šťastný

Zkus pár jednoduchých cvičení, co ti pomůžou s koncentrací. Můžeš začít s dechovými cvičeními, třeba si najdi klidné místo, zavři oči a soustřeď se na svůj dech. Dýchej pomalu, počítej do čtyř při nádechu i výdechu. Dělá to zázraky na soustředění. Další tip je tzv. "5-4-3-2-1" technika, kdy si uvědomíš 5 věcí, co vidíš, 4, co slyšíš, 3, co můžeš cítit, 2, co můžeš cítit a 1, co si přeješ. To ti pomůže být víc přítomný.

Jinak doporučuji zkusit meditaci. I pár minut denně může stačit. Začni s 5 minutama a postupně přidávej. Třeba si nastav časovač a pak se jen snaž být v tom momentě bez rozptýlení. Klíčový je pravidelný trénink, takže to zařaď do rutiny třeba ráno nebo večer.

Není nutné hned skákat do hluboké meditace, klidně zkus něco lehčího a uvidíš, co ti sedí. Drž se toho pár týdnů a pak můžeš přidat další techniky podle toho, jak ti to půjde.

152 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2024
Jaroslava Nováková
Succeed.cz/Články/Duševní zdraví
Které techniky mindfulness mohou zlepšit vaši produktivitu?Objevte, jak techniky mindfulness mohou zvýšit vaši produktivitu a přispět k duševnímu zdraví. Naučte se, jak je implementovat do každodenní podnikate...
1000 slov
10 minut čtení
25. 10. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky