Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora pro kariérní rozvoj?

Jak najít dobrého mentora pro kariérní rozvoj?

Přemýšlím nad tím, jaký má vlastně smysl mít mentora, když chceme růst v kariéře a pořád se zlepšovat. V poslední době mi tohle téma dost leží na srdci, protože jsem přesvědčený, že správný mentor může udělat obrovský rozdíl. Ale jak ho vlastně najít? Mám pocit, že se mi nedaří narazit na někoho, kdo by byl opravdu inspirativní a měl zkušenosti, které bych mohl využít ve své profesní dráze. Občas mám strach z toho, že se obrátím na někoho, kdo není dostatečně kvalifikovaný nebo kdo nemá zájem mě posunout dál.

Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s hledáním mentora v oblasti podnikání nebo kariérního rozvoje. Jaké kroky bych měl podniknout? Měl bych začít hledat v mém okolí, mezi kolegy nebo známými, nebo bych měl zkusit sociální sítě jako LinkedIn? A co třeba zapojit se do různých networkingových akcí? Máte nějaké konkrétní rady, co dělat, abych se vyhnul zklamání a našel opravdu vhodného člověka? Myslíte si, že je důležité mít společné hodnoty nebo cíle s mentorem, nebo stačí, když má prostě bohaté zkušenosti?

Dále mě zajímá, jaký je nejefektivnější způsob navázání prvního kontaktu. Je lepší oslovit někoho přímo a říct mu o svém zájmu o mentoring, nebo to chce spíše nějakou formu předehry? Co třeba nabízet nějakou hodnotu hned na začátku, třeba v podobě pomoci na projektech nebo sdílení zajímavých informací? A co když narazím na někoho skvělého, ale ten člověk bude mít málo času? Mám se snažit o pravidelnou komunikaci a schůzky i tak, nebo raději počkat na okamžik, kdy to bude pro něj lepší?

Vím, že mentoring může být klíčovým faktorem pro úspěch v kariéře a chtěl bych tohle téma více rozvinout. Jak tedy najít dobrého mentora a co dělat pro to, aby náš vztah fungoval? Každá rada by mi moc pomohla!

293 slov
2.9 minut čtení
10. 4. 2024
Andrea Malečková

Najít dobrého mentora může bejt složitý, ale pár tipů ti může pomoct. Nejprve zkus prozkoumat svoje okolí. Kolegové, bývalí učitelé nebo lidi, co znáš z předchozích projektů. Někdy stačí si říct o radu a začít s někým, kdo má zkušenosti v oboru, co tě zajímá.

LinkedIn je taky super nástroj. Můžeš sledovat lidi, kteří tě inspirují, a postupně s nimi navazovat kontakt. Aktivní účast na networkingových akcích ti taky může otevřít dveře.

Co se týče přístupu k oslovení, buď upřímnej a přímočařejší. Zmínit svůj zájem o mentoring je fajn, ale zkus nabídnout něco na oplátku – třeba pomoc s projektem nebo sdílení informací, co by je mohly zajímat. To může vzbudit jejich zájem.

Pokud narazíš na někoho skvělýho, ale časově vytíženýho, buď trpělivej. Zkus navrhnout občasný schůzky, ale nebuď moc dotěrnej. Je lepší mít kvalitní setkání méně často než se snažit tlačit na pilu.

Je fakt důležitý mít s mentorem společný cíle nebo hodnoty, protože to usnadňuje komunikaci a porozumění. Ale nemusí to bejt nutnost – hlavně aby měl ten člověk zkušenosti a znalosti, co potřebuješ.

Na závěr – buď otevřený a připravenej se učit. Mentoring je obousměrná ulice a čím víc do toho dáš, tím víc z toho vytěžíš.

198 slov
2 minut čtení
30. 3. 2024
Ivana Hrdá

Hledání dobrého mentora může být fakt výzva, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Určitě zkus začít v okolí – kolegové, přátelé, nějaké profesní skupiny, kde se pohybuješ. Networkingové akce jsou super na navázání kontaktů. LinkedIn je taky dobrý, ale musíš mít připravenou dobrou zprávu, aby tě vůbec zaregistrovali.

Hodně záleží na tom, co vlastně od mentora chceš. Společné hodnoty a cíle jsou fajn, ale i bohaté zkušenosti ti můžou hodně dát. Když někoho oslovíš, můžeš říct, že hledáš radu a že bys rád slyšel jeho názory. Není špatné nabídnout i něco na oplátku, třeba pomoc s projekty nebo sdílení informací.

Když narazíš na skvělého mentora, co má málo času, neboj se to s ním probrat. Zkus navrhnout méně časté schůzky nebo kratší setkání. Hlavně buď trpělivý a snaž se budovat vztah postupně. Mentoring je o oboustranném prospěchu, tak to ber jako spolupráci.

141 slov
1.4 minut čtení
13. 11. 2024
Jakub Prokop
Succeed.cz/Články/Mentorství
Jak najít ideálního mentora pro svůj kariérní růst?Praktické tipy a strategie pro identifikaci a oslovení mentorů, kteří vám mohou pomoci dosáhnout profesních cílů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky