Succeed.cz/Fórum/Co by měl mít mentor, abych se od něj mohl něco naučit?

Co by měl mít mentor, abych se od něj mohl něco naučit?

Když přemýšlím nad tím, co vlastně potřebuju od mentora, tak mi jasně dochází, že to není jen o jeho zkušenostech nebo odbornosti. Mám pocit, že důležitým faktorem je určitě jeho schopnost komunikace a otevřenosti. Jak může člověk něco předat, když neumí správně sdělit své myšlenky? Myslím, že mentor by měl být někdo, kdo umí naslouchat a tím pádem i reagovat na moje potřeby. Co když mám nějaké specifické otázky nebo problémy? Musí mít také trpělivost a chuť se mnou pracovat na mých slabinách. Je skvělé mít vedle sebe někoho, kdo má za sebou úspěchy, ale co když se mi nedaří? Bude schopen mě povzbudit a motivovat? To je pro mě klíčové. Jaké další vlastnosti by měl mít? Zajímalo by mě také, jak moc je důležitá jeho schopnost inspirovat. Co myslíte? Je dobré mít mentora, který se s vámi podělí o své příběhy a zkušenosti, nebo je lepší, když vám dá prostor k vlastnímu objevování? A co třeba jeho přístup k novým technologiím a trendům v podnikání? Jak moc je důležité sledovat trendy a přizpůsobovat se jim? Měli by být mentoři neustále ve spojení s aktuálními děními v oboru, nebo stačí, když mají pevný základ znalostí? A co takové věci jako empatie a schopnost porozumět mým emocím během těžkých rozhodnutí? To všechno se mi honí hlavou, když uvažuji o tom, koho si vlastně vybrat za svého mentora.

226 slov
2.3 minut čtení
4. 5. 2024
Kateřina Poláková

Jo, tohle je fakt důležitý téma. Mentor by měl mít určitě dobrou komunikaci, jak říkáš, protože bez toho se nic nenaučíš. Dobrý mentor je i ten, kdo dokáže naslouchat a chápat, co potřebuješ. Trpělivost je super vlastnost, zvlášť když se ti nedaří a ty potřebuješ povzbudit. Inspirace je taky klíčová, pokud ti mentor sdílí své příběhy z praxe, můžeš se z toho hodně naučit. Na druhou stranu, trochu prostoru pro vlastní objevování je taky důležitý, aby ses sám posouval. Co se týče technologií a trendů, myslím, že by měli být v obraze, ale zase ne zas tak přehnaně. Někdy stačí mít solidní základ a pak se adaptovat podle potřeby. Empatie? Naprosto souhlasím, bez toho to nejde – mentoři by měli chápat naše emoce, když čelíme těžkým rozhodnutím. Takže shrnuto podtrženo: dobrý mentor by měl být zkušený, komunikativní, trpělivý a empatický. To všechno dává smysl.

144 slov
1.4 minut čtení
10. 3. 2024
Zdeněk Zach

Souhlasím s tím, že mentor by měl mít dobrou komunikační schopnost a být otevřený. Trpělivost je fakt důležitá, protože ne vždycky to jde snadno. Inspirování je taky klíčové, ale osobně si myslím, že lepší je, když ti mentor dá prostor k vlastnímu objevování, než aby ti všechno servíroval na zlatém podnose. Co se týče sledování trendů, určitě je fajn mít někoho, kdo ví, co se děje v oboru, ale nemyslím si, že to musí být jeho hlavní priorita. Pevný základ znalostí je základ a pak už záleží na tom, jak se umí adaptovat na novinky. Empatie a schopnost porozumět emocím je k nezaplacení, zvlášť když vcházíš do těžkých rozhodnutí. Takže hledat mentora, co má tyhle vlastnosti, se určitě vyplatí.

119 slov
1.2 minut čtení
8. 7. 2024
Zuzana Hrubá
Succeed.cz/Články/Mentorství
Jak najít ideálního mentora pro svůj kariérní růst?Praktické tipy a strategie pro identifikaci a oslovení mentorů, kteří vám mohou pomoci dosáhnout profesních cílů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky