Succeed.cz/Fórum/Jak mi může mentor pomoct překonat kariérní překážky?

Jak mi může mentor pomoct překonat kariérní překážky?

Zamýšlím se nad tím, jak důležitou roli může hrát mentor v mém kariérním rozvoji. Cítím, že v poslední době se potýkám s různými překážkami, které brání mému postupu na profesionální dráze. Mám pocit, že jsem na mrtvém bodě a nevím, jak dál. Zkušenosti a rady od někoho, kdo už si tím prošel, by mi podle mě mohly hodně pomoci. Jak vlastně mentor může přispět k mému osobnímu i profesnímu růstu? Myslím tím nejenom to, jak mě může nasměrovat k novým příležitostem nebo mi pomoci lépe pochopit firemní kulturu, ale také to, jak mě může motivovat a podpořit v těžkých časech. Vím, že mentoring zahrnuje sdílení znalostí a dovedností, ale mám obavy, že se můžu cítit nekomfortně nebo nejistě při sdílení svých problémů. Je možné najít mentora, který bude mít nejen odborné zkušenosti, ale také schopnost naslouchat a chápat mé potřeby? Jaké konkrétní způsoby by mohly být efektivní pro překonání kariérních zátěží? A co když si s mentorem prostě nesednu – jak poznám, že je to ten pravý člověk pro mě? Na koho se obrátit a jak začít budovat takový vztah? Mohlo by to být také o vzájemné důvěře a otevřenosti, nebo je to více o konkrétních cílech a strategiích? Rád bych slyšel názory někoho, kdo měl zkušenost s mentorem a ví, jaký vliv to na jeho kariéru mělo.

218 slov
2.2 minut čtení
27. 4. 2024
Aleš Dostál

Mentor může být fakt skvělej pomocník v kariérním rozvoji. Tím, že má zkušenosti, může ti nabídnout cenné rady a pohled na situaci, který ty třeba nevidíš. Pomůže ti zorientovat se v té firemní kultuře, ukáže ti, jak se posunout dál, nebo jak se vypořádat s těmi překážkami, co tě trápí. A taky ti může dodat motivaci, když to budeš mít těžký – občas stačí jen někdo, kdo ti řekne, že to zvládneš.

Je jasný, že je důležitý najít si mentora, se kterým si sednete. Měl by umět naslouchat a chápat tvoje potřeby, jinak to moc nepomůže. Zkus začít tím, že se podíváš kolem sebe – třeba kolega, nadřízený nebo někdo ze širšího okolí v oboru, kde chceš být. Jak poznáš, jestli je ten pravý? No, když se budete bavit a on ti opravdu rozumí a dává smysl to, co říká.

A budování důvěry a otevřenosti je určitě klíčový. Mělo by to být oboustranné – ty bys měl být otevřený k jeho radám a on by měl být ochotný sdílet své zkušenosti. Takže klidně zkus začít s nějakým konkrétním problémem nebo cílem a uvidíš, jestli vám to funguje. Hlavně se neboj mluvit o svých potížích.

192 slov
1.9 minut čtení
13. 10. 2024
Matěj Voříšek

Mentor ti může fakt dost pomoct, když se snažíš překonat kariérní překážky. V první řadě má víc zkušeností, takže ti může ukázat, jak se z podobných situací dostal on. Třeba ti poradí, jak se lépe orientovat v firemní kultuře nebo jaké dovednosti si máš osvojit. Je super mít někoho, kdo ti dodá sebevědomí a motivaci, zvlášť když se cítíš na dně a nevíš, co dál. Klidně se zkus s mentorem otevřeně bavit o svých problémech, většinou to ocení a možná si tím i ulevíš.

Když si vybereš mentora, je dobrý mít pocit důvěry. Pokud s ním necítíš chemii, tak to asi nebude ten pravý člověk. Zkus najít někoho, kdo se ti líbí nejen odborně, ale i jako člověk. Můžeš hledat v práci, na profesních sítích nebo i na různých networkingových akcích. Budování vztahu s mentorem je o otevřenosti a sdílení – čím víc mu řekneš o svých cílech a obavách, tím líp ti bude moct pomoct. Někdy je fajn mít i víc mentorů na různý oblasti, co tě trápí. Takže neváhej a začni hledat někoho, kdo ti může ukázat cestu!

179 slov
1.8 minut čtení
4. 10. 2024
Miroslav Rybář
Succeed.cz/Články/Mentorství
Mentorství jako nástroj pro překonání překážek v kariéřeObjevte, jak mentorství může transformovat vaši kariéru a pomoci vám překonat profesní výzvy prostřednictvím inspirativních příběhů.
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky