Succeed.cz/Fórum/Je těžké najít dobrého mentora pro podnikání?

Je těžké najít dobrého mentora pro podnikání?

Mám pocit, že dnešní svět podnikání je hrozně komplikovaný a já se snažím rozjet svůj vlastní projekt. Přemýšlím o tom, jak moc je důležité mít dobrého mentora, který by mě mohl nasměrovat, pomoci mi s rozhodnutími a třeba i sdílet cenné zkušenosti. Jenže teď nevím, jak takového mentora vlastně najít. Je to úplně normální, že se to zdá jako výzva? Slyšel jsem, že někteří lidé mají štěstí a najdou skvělého mentora hned na začátku své kariéry, zatímco jiní se snaží roky a stále nic. Jaké jsou vaše zkušenosti? Myslíte si, že je dobrého mentora těžké najít? Mají vůbec mentoři čas na nováčky, nebo se spíš věnují těm pokročilejším? A co když mě mentor zklame nebo nebude mít pro mě správné rady? Jak vlastně poznat, že je ten mentor skutečně dobrý a že má co nabídnout? Měli byste nějaké tipy na to, kde takové mentory hledat? Zajímalo by mě, jestli jste někdy využili nějaké platformy nebo komunity pro podnikatele, které vás nasměrovaly na užitečné kontakty. Také bych rád věděl, jestli existují nějaká specifická kritéria, podle kterých si vybírat mentorství. Děkuji za vaše názory a rady!

184 slov
1.8 minut čtení
16. 6. 2024
Natálie Valentová

Není to lehký úkol, to je pravda. Mít dobrého mentora může být fakt klíčový pro rozjezd podnikání, ale najít ho není sranda. Hodně lidí má štěstí a narazí na někoho hned, ale jiní se opravdu snaží roky. Záleží na tom, co přesně hledáš – jestli někoho s konkrétními zkušenostmi v oboru, nebo spíš někoho, kdo ti pomůže s celkovým směřováním.

Mentorování většinou funguje tak, že mentor má čas na lidi, kteří jsou ochotní se učit a mají nějaký základní přehled. Takže pokud jsi nováček, můžeš narazit na mentory, kteří se věnují začátečníkům. Ale je fakt, že někdy se zaměřují spíš na ty pokročilejší. Zklamání se také stává, takže je dobré mít realistická očekávání a nespoléhat se jen na jednoho člověka.

Pokud chceš poznat, jestli je mentor dobrý, hledej doporučení od lidí, kteří s ním už spolupracovali. Měl by mít zkušenosti v oblasti, kde chceš podnikat, a měl by mít ochotu sdílet své znalosti.

Zkus hledat v různých komunitách podnikatelů online (např. LinkedIn skupiny), nebo se podívat na akce pro startupy a networkingové večery. Existují i platformy jako SCORE nebo různé lokální inkubátory, kde můžeš potkat potenciální mentory. Hlavně buď aktivní a otevřený novým kontaktům.

191 slov
1.9 minut čtení
11. 1. 2025
Richard Vávra

Jo, hledání dobrého mentora je fakt náročný. V dnešním rychlým světě podnikání je těžký najít někoho, kdo má čas a chuť se věnovat nováčkům. Mnozí mentoři radši pomáhají lidem, co už mají něco za sebou, protože to vypadá líp. Zkus se podívat do různých komunit, jako jsou podnikatelské networky, inkubátory nebo online platformy jako LinkedIn. Taky můžeš zkusit místní meetupy nebo akce pro začínající podnikatele – tam můžeš potkat lidi, co by ti mohli pomoci.

Dobrý mentor by měl mít zkušenosti v oboru, který tě zajímá, a měl by být ochotný sdílet své znalosti. Zjisti si o něm co nejvíc – jaké má úspěchy a neúspěchy, jestli už mentora někdy měl a co z toho vzal. Když najdeš někoho, kdo tě inspiruje a má podobné hodnoty jako ty, tak to zní jako dobrý začátek.

A pokud ti mentor nesedí, nebojí se hledat dál. Ne každý bude mít pro tebe to pravý. Je to normální proces. Takže hledej, experimentuj a nevzdávej to!

159 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Zdeňka Vávrová
Succeed.cz/Články/Mentorství
Mentorství jako nástroj pro překonání překážek v kariéřeObjevte, jak mentorství může transformovat vaši kariéru a pomoci vám překonat profesní výzvy prostřednictvím inspirativních příběhů.
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky