Succeed.cz/Fórum/Jak nejlépe využít čas strávený s mentorem?

Jak nejlépe využít čas strávený s mentorem?

Zajímalo by mě, jak maximálně vytěžit čas, který trávím se svým mentorem. Mám pocit, že se často ztrácím v rozhovorech a nevím, jak konkrétně nasměrovat naše schůzky, aby měly smysl a přinesly mi skutečné výsledky. Jaké otázky bych mu měl pokládat, abych získal co nejvíc informací a zkušeností? Myslíte, že je dobré mít nějaký konkrétní plán na každou schůzku, nebo je lepší nechat věci plynout a reagovat na to, co říká? Zajímalo by mě také, jaké situace může mentor posuzovat z jiného úhlu pohledu a co se vlastně dá dosáhnout s jeho pomocí. Jak to udělat, aby naše setkání byla efektivní a neztrácela se v povrchních tématech? A co si myslíte o sdílení mých osobních cílů a problémů? Mělo by to být součástí našich diskuzí nebo bych se měl zaměřit spíš na profesionální aspekty? Jaké konkrétní tipy byste doporučili pro to, aby takové setkání přineslo skutečný prospěch? Děkuju za všechny rady a názory!

153 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2024
Hana Stehlíková

Nejdůležitější je mít jasný cíl, co chceš ze setkání vytěžit. Zkus si před každým setkáním napsat seznam otázek nebo témat, které tě zajímají. Můžeš se ptát na konkrétní situace, ve kterých se nacházíš, nebo na jeho zkušenosti z oboru. Mít plán je super, ale buď otevřený tomu, kam vás rozhovor zavede. Někdy se ukáže, že nečekané témata přinesou víc.

Taky je dobrý mu říct o svých cílech a problémech – mentor může mít zcela jiný pohled a pomoct ti to vidět z jiného úhlu. Neomezuje se to jen na profesní věci, osobní rozvoj může být taky důležitý. Klidně sdílej svoje obavy, to může otevřít dveře k hlubší diskuzi.

A nezapomeň se po každém setkání zamyslet nad tím, co jsi se naučil a co dál. To ti pomůže v dalším směřování a setkání budou efektivnější. Důležité je taky udržovat kontakt mezi schůzkami a pokud máš nějaké pokroky nebo novinky, sdílíš to s ním – vytvoříš tím lepší dynamiku.

156 slov
1.6 minut čtení
3. 10. 2024
Jindřich Mach

Dobrý tip je mít vždy před schůzkou jasný plán. Předem si sepiš otázky nebo témata, o kterých chceš mluvit. Například se můžeš ptát na jeho zkušenosti s konkrétními situacemi, co by udělal jinak, nebo jaké knížky mu pomohly. Je fajn sdílet osobní cíle i problémy, ale ne úplně do hloubky, spíš tak, aby to bylo relevantní k profesnímu rozvoji. Zkus si během každého setkání vybrat jedno konkrétní téma a tomu se věnovat do hloubky. To ti pomůže udržet fokus a získat hodnotnější rady. A hlavně, buď otevřený kritice – to je vždycky cenné.

93 slov
0.9 minut čtení
23. 12. 2024
Václav Macháč
Succeed.cz/Články/Mentorství
Jak efektivně spolupracovat se svým mentorem?Objevte osvědčené rady a postupy pro efektivní spolupráci s vaším mentorem, které vám pomohou navázat plodný vztah a maximalizovat přínos mentorství.
1000 slov
10 minut čtení
16. 1. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky