Succeed.cz/Fórum/Jak začít s networkingem, když jsem introvert?

Jak začít s networkingem, když jsem introvert?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně udělat, když jste introvert a přitom se chcete ponořit do světa networkingu? Mám pocit, že dnešní doba je hodně o tom znát správné lidi a mít dobré kontakty, ale pro mě je to tak trochu noční můra. Zjistil jsem, že mi dělá problém oslovovat cizí lidi, navazovat konverzace a vůbec se dostat do situací, kde bych mohl potkat nové lidi. Jaké jsou nějaké tipy nebo strategie, které by mi mohly pomoct překonat ten strach z oslovování lidí? Myslím, že bych měl začít s nějakými menšími akcemi nebo třeba online platformami, ale nevím, jak se k tomu postavit. Je lepší jít na velké akce, kde je spousta lidí, nebo raději vyhledat menší setkání? A co třeba používání sociálních sítí k networkingu? Jak tomu přistupovat, aby to pro mě nebylo stresující? Taktéž by mě zajímalo, jestli máte nějaké zkušenosti s tím, jak si budovat vztahy postupně a ne hned na první pohled. Děkuji za rady!

160 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2020
Alena Kučerová

Když jsi introvert a chceš se pustit do networkingu, začni pomalu. Místo velkých akcí, zkus menší setkání nebo workshopy, kde je příležitost se víc zapojit. Můžeš si vyhledat skupiny na Facebooku nebo Meetupu, kde se scházejí lidé se stejnými zájmy. Online platformy jako LinkedIn jsou taky fajn – můžeš začít tím, že si prostě přidáš pár lidí, co tě zajímají, a napíšeš jim krátkou zprávu. Není třeba hned navazovat hluboký vztah, stačí začít konverzaci. Zkus si předem připravit pár otázek, to ti pomůže cítit se jistěji. Vytváření vztahů zabere čas, takže buď trpělivý. Klidně si udělej seznam lidí, kterými se chceš více zabývat a oslov je postupně. Důležité je být sám sebou a nekoukat na to jako na stresující úkol – spíš jako na příležitost něco nového poznat.

128 slov
1.3 minut čtení
1. 8. 2024
Rudolf Řezáč

Takže, to chceš začít s networkingem jako introvert? Je to fakt výzva, ale není to nemožný. Já bych ti doporučil začít s menšíma akcema, třeba nějaký workshopy nebo místní meetupy. Tam je menší tlak na konverzaci a můžeš si vybrat, s kým chtěš mluvit. Zkus se zaměřit na témata, co tě zajímají, a to ti může pomoct najít lidi se stejnýma zájmy.

Online platformy jako LinkedIn jsou taky fajn. Můžeš tam navázat kontakty bez toho, abys musel hned někam jít a oslovovat lidi osobně. Začni tak, že se zapojíš do diskuzí nebo komentuješ příspěvky. To je míň stresující než oslovit někoho na živo.

Co se týče budování vztahů, fakt je dobrý mít na paměti, že je to maraton, ne sprint. Není potřeba hned všechno řešit na první schůzce. Zkus postupně udržovat kontakt, poslat pár zpráv nebo sdílet něco zajímavého, co by je mohlo zaujmout. Tak si to buduješ pěkně krok za krokem bez tlaku.

155 slov
1.6 minut čtení
30. 9. 2022
Jindřich Pecka
Succeed.cz/Články/Networking a vztahy
Vytváření efektivních networkingových událostí: Klíče k úspěchuZískejte tipy a triky pro plánování úspěšných networkingových akcí, které přitáhnou kvalitní účastníky a podpoří budování hodnotných vztahů.
1000 slov
10 minut čtení
27. 4. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky