Succeed.cz/Fórum/Jak začít s networkingem v cizí zemi?

Jak začít s networkingem v cizí zemi?

Přemýšlím o tom, jak na to, když chci začít budovat svůj profesní a osobní network v úplně nové zemi. Mám na mysli, jak se dostat k lidem, kteří by mohli být pro mě užiteční, ale vůbec nevím, kde začít. Když jsem se přestěhoval do ciziny, zjistil jsem, že místní kultura a způsoby navazování kontaktů jsou úplně jiné než doma. Jaké jsou tedy ty nejlepší tipy pro networking v cizí zemi? Mám se snažit najít nějaké místní akce, jako jsou konference nebo workshopy? Nebo je lepší začít online a hledat skupiny na sociálních sítích? Mám pocit, že je důležité si najít mentora nebo někoho zkušenějšího, kdo mi může poradit. Jak se ale takového člověka dá najít? Vím, že je dobré být otevřený a přátelský, ale co když jsem stydlivý a nevím, jak začít konverzaci? Jaké otázky bych měl pokládat, abych ze sebe udělal zajímavého kandidáta pro networking? A co třeba jazyková bariéra? Myslíte si, že by to mohlo být překážkou nebo se dá nějak překonat? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože chci opravdu uspět v této nové etapě svého života. Jak tedy efektivně začít s networkingem v cizí zemi?

190 slov
1.9 minut čtení
9. 7. 2023
Marek Starý

Jestli chceš začít s networkingem v nové zemi, doporučuji zkusit pár věcí. Začni tím, že se podíváš na místní akce jako konference, semináře, nebo workshopy. Tyhle akce jsou skvělé na navazování kontaktů. Zkus vyhledat oborové skupiny na sociálních sítích jako LinkedIn nebo Facebook – tam často najdeš lidi se stejnými zájmy.

Pokud se bojíš oslovit někoho, zkus začít s jednoduchými otázkami jako "Jaké máte zkušenosti v tomto oboru?" nebo "Můžete mi doporučit nějaké další akce, které by stály za to?" To ti pomůže navázat konverzaci a ukážeš, že máš zájem.

Mentora můžeš hledat právě na těchto akcích nebo v online skupinách, kde se schází lidé z tvého oboru. A neboj se být otevřený – většina lidí ráda pomůže. Co se týče jazykové bariéry, zkús si připravit pár frází, které můžeš použít. Místní lidi ocení, když se snažíš mluvit jejich jazykem, i když děláš chyby. Hlavně buď trpělivý a nezapomínej, že networking je proces. Takže klidně začínej pomalu a postupně si buduj svůj okruh kontaktů.

163 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Pavla Lacinová

Nejlepší způsob, jak začít s networkingem v cizí zemi, je opravdu být proaktivní. Zkus se podívat na místní akce, jako jsou konference, workshopy nebo meetupy. Tohle jsou super příležitosti, jak potkat lidi. Místní komunity často mají skupiny na Facebooku nebo LinkedInu, kde můžeš najít události a spojit se s lidmi.

Mentor je fajn nápad, ale najít někoho takového může být tricky. Zkus oslovit lidi, co mají podobné zájmy jako ty, třeba v profesních skupinách nebo na akcích. Můžeš začít jednoduchou konverzaci o tom, co dělají a jak se dostali k tomu, co dělají.

Jazyková bariéra může být problém, ale většina lidí ocení snahu mluvit jejich jazykem. I když nebudeš dokonalý, nevadí. Hlavně buď otevřený a přátelský. Když nevíš, jak začít konverzaci, zkus otázky jako "Jaké projekty teď řešíš?" nebo "Co tě sem přivedlo?" Většinou to rozproudí diskuzi.

Pamatuj si, že networking je o budování vztahů. Neboj se ukázat svou osobnost a buď autentický. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
8. 11. 2024
Stanislav Dunka
Succeed.cz/Články/Networking a vztahy
Networking v cizích zemích: Kde a jak hledat nové příležitostiObjevte, jak efektivně navazovat kontakty během pracovních cest nebo stěhování do zahraničí, a naučte se překonávat kulturní rozdíly pro úspěšný netwo...
1000 slov
10 minut čtení
2. 6. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky