Succeed.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám málo peněz?

Jak začít investovat, když mám málo peněz?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat, když mám k dispozici jen velmi málo peněz. Vždycky jsem slyšel, že investování je důležité pro budování bohatství a zabezpečení do budoucna, ale nevím, kde začít. Myslím si, že i s malým rozpočtem bych mohl něco udělat, ale mám obavy, že nemám dostatek znalostí ani zkušeností. Je lepší začít s nějakými drobnými investicemi do akcií nebo bych měl uvažovat o něčem jiném, jako jsou podílové fondy nebo dokonce kryptoměny? Jaké možnosti jsou pro mě jako pro začínajícího investora dostupné? Mohli byste poradit, jaké platformy nebo aplikace jsou dobré pro malé investice? A co třeba rizika - jak se jich vyvarovat, když mám omezený kapitál? Mám pocit, že je spousta informací venku, ale nevím, na co se vlastně zaměřit. Jaké jsou vaše tipy pro někoho, kdo se chystá udělat první krok do světa investic s malým množstvím peněz? Děkuji za každou radu!

149 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2024
Marek Zajíc

Jasně, investování s malým rozpočtem je úplně možné. Nejdřív bych doporučil zaměřit se na to, co chceš dosáhnout – jestli hledáš něco krátkodobého nebo dlouhodobého. Můžeš začít s platformami jako je Robinhood nebo Revolut, kde můžeš investovat do akcií bez poplatků a s malými částkami. Taky se podívej na ETF, což jsou fondy, které ti umožní investovat do různých akcií najednou a sníží tím riziko.

Kryptoměny jsou taky možnost, ale tam si dej pozor, protože to může být dost volatilní. Základy bys měl mít jasné – neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Zkus sledovat trhy a naučit se, jak fungují, třeba přes nějaké online kurzy nebo YouTube videa. Když začneš, tak se snaž diversifikovat a nevsázet vše na jednu kartu. A nezapomeň mít trpělivost – investování není sprint, ale maraton. Držím palce!

133 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Rudolf Brychta

Investování s malým rozpočtem není vůbec nemožné. Začít můžeš třeba s pár stovkami. Jedna z možností jsou nízkonákladové podílové fondy nebo ETF, kde můžeš investovat i menší částky bez velkých poplatků. Další variantou by mohly být aplikace jako Revolut nebo Robinhood, kde si můžeš koupit akcie i za pár korun. Kryptoměny jsou taky populární, ale mají větší riziko, takže na začátek bych to možná nedoporučil.

Co se týče rizika, snaž se diversifikovat – nesázej všechno na jednu kartu. Můžeš zkusit i crowfundingové platformy, kde investuješ do různých projektů. Když máš málo peněz, tak je důležité být opatrný a raději se víc vzdělávat a číst o investicích než skákat do něčeho, čemu moc nerozumíš. Hlavně se neboj začít malinko a postupně přidávat. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
30. 5. 2024
Jitka Vaňková
Succeed.cz/Články/Finanční gramotnost
Finanční nástroje pro zvýšení vašeho osobního majetkuObjevte efektivní finanční nástroje a aplikace, které vám pomohou dosáhnout finanční stability a růstu vašeho osobního majetku.
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky