Succeed.cz/Fórum/Jaký finanční nástroj je nejlepší na šetření peněz?

Jaký finanční nástroj je nejlepší na šetření peněz?

Přemýšlím o tom, jak efektivně šetřit peníze na budoucnost, ale trochu se v tom ztrácím. V dnešní době je tolik různých možností, od spořicích účtů po investiční nástroje, a já vůbec nevím, co by pro mě bylo nejlepší. Mám pár úspor, ale chtěl bych je zhodnotit nebo alespoň mít jistotu, že nebudou ležet ladem na účtu. Co vy na to? Je lepší mít peníze na nějakém spořicím účtu, kde sice nedostanu moc úroků, ale mám je hned k dispozici, nebo se pustit do něčeho jako jsou podílové fondy? Zní to sice lákavě, ale zároveň mám strach, že o peníze přijdu. Jaké jsou vaše zkušenosti s různými finančními nástroji a co byste doporučili někomu, kdo chce začít šetřit, ale nemá moc zkušeností? Je nějaká strategie, jak začít a zároveň si zachovat nějakou flexibilitu? Rád bych slyšel názory i tipy na to, jaké konkrétní produkty nebo platformy by mohly být pro moje potřeby ideální. Děkuji.

153 slov
1.5 minut čtení
8. 7. 2023
Daniel Mašek

Hele, já osobně doporučuji začít se spořicím účtem. Máš k tomu peníze hned k dispozici, což je super, když potřebuješ něco platit. Sice úrok je nízký, ale aspoň je to bezpečné. Potom můžeš zkusit třeba nějaké termínované vklady, kde dostaneš lepší úrok, ale musíš tam mít peníze na určitou dobu.

Pokud se nebojíš rizika a chceš víc zhodnocení, podílový fond by mohl být dobrá volba. Ale jo, jsou tam rizika a můžeš přijít o část peněz. Zkus se podívat na nějaké fondy s nižšími poplatky a dobrým historickým výnosem.

Strategie, co používám, je rozdělit si úspory – část na spořicí účet pro krátkodobé potřeby a část do něčeho jako ty fondy nebo ETF na dlouhodobé zhodnocení. Hlavně sleduj, co se děje v ekonomice a přizpůsob to svým cílům. A klidně si najdi nějakou platformu jako Revolut nebo Fio, kde můžeš spravovat investice jednoduše a bez velkých poplatků.

147 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2023
Dominik Kubík

Takže, pokud chceš šetřit, záleží na tom, co ti vyhovuje. Spořicí účet je fajn, máš tam peníze hned k dispozici, ale úroky jsou fakt nízké. Na druhou stranu, podílové fondy můžou být zajímavé, ale tam už je to o trochu víc riskantní. Záleží na tom, kolik jsi ochoten riskovat a jak dlouho plánuješ šetřit. Doporučuju začít s nějakým jednodušším spořicím účtem, než přejdeš k investicím. Můžeš si třeba taky rozdělit peníze – část mít na účtu pro rychlou dostupnost a část zkusit investovat. Někdy se vyplatí i termínovaný vklad, jestli nechceš mít peníze hned k dispozici, ale dá ti to lepší úrok než normální účet. Pokud bys chtěl zkusit investice, tak se podívej na platformy jako jsou Robo-advisory, co ti pomůžou s výběrem podle tvého rizika. Hlavně si to pořádně nastuduj a nechtěj hned zázraky.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 7. 2024
Božena Klímová
Succeed.cz/Články/Finanční gramotnost
Finanční nástroje pro zvýšení vašeho osobního majetkuObjevte efektivní finanční nástroje a aplikace, které vám pomohou dosáhnout finanční stability a růstu vašeho osobního majetku.
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky