Succeed.cz/Fórum/Jak si lépe organizovat den pro zlepšení disciplíny?

Jak si lépe organizovat den pro zlepšení disciplíny?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak si efektivně zorganizovat svůj den, abych zlepšil svou disciplínu a produktivitu. V poslední době mám pocit, že se mi všechno trošku vymyká z rukou a nedokážu se soustředit na to, co je opravdu důležité. Ráno vstávám s dobrým úmyslem, že budu mít produktivní den, ale nakonec skončím tím, že se nechám rozptýlit různými maličkostmi a ztrácím tak čas. Myslíte, že nějaký konkrétní plán nebo rutina by mi mohla pomoci? Jaké techniky používáte vy, abyste si lépe organizovali den? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak si nastavit priority a vyhnout se prokrastinaci. Dáváte si třeba nějaké cíle na den nebo používáte nějaké aplikace na plánování? Já jsem zkoušel pár různých metod, ale pořád to není ono. Jak dlouho vám trvalo, než jste našli systém, který vám opravdu funguje? Každý den je pro mě taková malá výzva a rád bych z toho udělal něco víc systematického. Vím, že disciplína je klíčová pro úspěch v podnikání a kariérním růstu, takže bych ocenil jakoukoliv radu nebo zkušenost. Děkuji!

176 slov
1.8 minut čtení
1. 6. 2022
Ondřej Přibyl

Takže, já mám pár tipů, co mi fakt pomohly. Zkus si na začátku dne napsat seznam úkolů, ale ne moc dlouhý – tak 3-5 nejdůležitějších věcí. To ti dá jasnou představu, co musíš stihnout. Dejte si na to časový blok, třeba 25 minut práce a pak 5 minut pauza (tzv. Pomodoro technika). Pomáhá to udržet soustředění a nezapomeneš si odpočinout.

Další věc je nastavit si priority – zamysli se, co je fakt důležitý a co může počkat. Možná zkusit aplikaci na plánování jako Todoist nebo Trello, ale pokud jsi spíš papírový typ, tak klasický diář taky funguje.

A jo, dej si hned ráno jasný cíle, co chceš udělat. Tím se ráno namotivuješ a budeš mít jasno. Na konci dne pak mrkni na to, co jsi zvládl – to ti pomůže vidět pokrok a držet se motivace pro další dny.

Disciplína je těžká věc a každý máme jiný styl, takže to chce čas najít, co funguje právě tobě. Nenech se odradit, to chce prostě zkoušet a upravovat.

166 slov
1.7 minut čtení
22. 3. 2023
Eva Horáková

Jasně, organizace dne si žádá trochu cviku. Osobně jsem začal s jednoduchým plánem, co chci udělat každé ráno. Třeba si dám 3-5 hlavních úkolů na den a ty si napíšu na papír. Snažím se je seřadit podle důležitosti – co je urgentní, co může počkat. Pomáhá mi taky stanovit si časy, kdy se na jednotlivé úkoly vrhnu. Například, od 9 do 11 pracuji na projektu a pak si dám pauzu. Zkoušel jsem i techniku Pomodoro – 25 minut práce, 5 minut pauza. A co se týče rozptýlení, tak blokuju notifikace na mobilu a snažím se mít pracovní prostředí bez rušivých elementů. Nad tímhle jsem strávil nějaký čas, ale teď už to nějak funguje. A pokud jde o prokrastinaci, tak si dávám malé odměny, když splním úkol. To mě motivuje jít dál. Zkus to, možná ti to pomůže!

137 slov
1.4 minut čtení
25. 6. 2023
Eva Pavlíková
Succeed.cz/Články/Motivace a disciplína
7 osvědčených technik pro zvyšování osobní disciplínyČlánek přináší sedm osvědčených technik, které vám pomohou posílit osobní disciplínu a dosáhnout dlouhodobých cílů. Získejte praktické rady, které můž...
1000 slov
10 minut čtení
20. 2. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky