Succeed.cz/Fórum/Jak si správně stanovit cíle, abych je mohl efektivně dosáhnout?

Jak si správně stanovit cíle, abych je mohl efektivně dosáhnout?

Zajímalo by mě, jak si vlastně správně stanovit cíle, abych je mohl skutečně dosáhnout. V poslední době jsem se dostal do fáze, kdy mám spoustu nápadů a přání, ale když přijde na realizaci, tak mi to nějak nefunguje. Jaké jsou nejlepší techniky pro určení cílů? Je lepší mít cíle krátkodobé nebo dlouhodobé? A jak moc by měly být tyto cíle konkrétní? Přišel jsem na to, že když si něco naplánuji, tak se to často neuskuteční tak, jak jsem si představoval. Jak tedy zamezit tomu, aby se moje plány rozplynuly? Zkoušel jsem různé metody jako SMART nebo OKR, ale pořád mám pocit, že je to spíš teorie než praxe. Mám také obavy z toho, co se stane, když své cíle nesplním. Jak se s tím vyrovnat? Představoval jsem si, že bych chtěl zlepšit svou kariéru a rozšířit své dovednosti v oblasti podnikání a investování. Jak mám postupovat? Jakou roli hraje motivace při stanovování cílů? Určitě by mi pomohly rady od někoho, kdo už to má vyzkoušené a ví, co funguje. Jakými způsoby mohu svůj pokrok sledovat a udržet si disciplínu? Budu rád za každou pomoc nebo osobní zkušenost.

187 slov
1.9 minut čtení
4. 1. 2025
Luboš Vávra

Stanovení cílů je fakt důležitý, ale přitom to může být celkem otravný. Mně osobně se osvědčilo mít kombinaci krátkodobých a dlouhodobých cílů. Krátkodobé cíle tě motivují, když vidíš pokrok hned, a dlouhodobé ti dávají směr. Hlavně si je fakt konkrétně zapiš, jinak to budeš mít v hlavě tak rozmazaný. Třeba místo "chci se naučit víc o investování" zkus "přečtu tři knížky o investování do konce roku".

Co se týče těch metod jako SMART nebo OKR – to může znít jako teorie, ale zkus si je přizpůsobit svým potřebám. Zapoj do toho i nějaký sledování pokroku – třeba si udělej bullet journal nebo pravidelně kontroluj, co jsi splnil. Pomůže ti to udržet disciplínu.

S ohledem na obavy z nesplnění cílů – každý někdy cíl nesplní. Důležitý je se z toho poučit a jít dál, ne si vyčítat, že se něco nepovedlo. Motivace? Ta je klíčová! Zjisti, co tě žene kupředu, jestli je to peníze, kariéra nebo něco jiného.

Celkově, začni s malýma krokama a postupně přidávej víc. Nehleď na ostatní, soustřeď se na sebe a svojí cestu.

173 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2024
Zuzana Vojtěchová

Stanovení cílů se může zdát jako jednoduchá věc, ale ve skutečnosti to chce trochu víc zamyšlení. Když si plánuješ cíle, zkus je mít konkrétní a měřitelné, to pomůže sledovat pokrok. Třeba místo "chci být lepší v podnikání" si dej "chci se naučit tři nové dovednosti v oblasti investování za půl roku". Krátkodobé cíle jsou fajn, protože ti dávají rychlou zpětnou vazbu, ale dlouhodobé ti dávají směr. Hlavně se neboj selhání – to je normální součást učení. Pokud něco nesplníš, zkus zjistit proč a poučit se z toho. Motivace hraje velkou roli, zkus najít něco, co tě fakt nadchne. Sleduj pokrok třeba v deníku nebo pomocí aplikací, co tě donutí se na to dívat pravidelně. Disciplína se buduje postupně, tak si dávej malé úkoly a oslavuj každé malé vítězství. Hlavně se nevzdávej, každej pokrok je krok k cíli.

137 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2024
Filip Baloun
Succeed.cz/Články/Motivace a disciplína
Kdy je nejlepší začít s plánováním cílů pro maximální úspěch?Objevte, jak správné načasování při stanovování cílů ovlivňuje vaši motivaci a výkonnost. Článek se zaměřuje na ideální okamžiky pro plánování cílů a ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky