Succeed.cz/Fórum/Co mám udělat, když se mi cíle zdají příliš ambiciózní?

Co mám udělat, když se mi cíle zdají příliš ambiciózní?

Nedávno jsem se zamyslel nad svými cíli a musím říct, že se mi zdají fakt šíleně ambiciózní. Mám v plánu rozjet vlastní podnikání, ale občas si říkám, jestli to není trochu moc. Připadá mi jako byste potřebovali mít neskutečné množství zkušeností a znalostí, abyste vůbec mohli začít. Všichni ti úspěšní lidé, které sleduju na sociálních sítích, vypadají, že mají všechno pod kontrolou a já se cítím trošku ztraceně. Co vlastně dělat v takové situaci? Jak zjistit, jestli jsou moje cíle reálné nebo jestli je to jen nějaký bláznivý sen? Mám pocit, že bych si měl stanovit nějaké menší cíle, ale nevím jak na to. Máte někdo tipy, jak si rozdělit velké ambice na menší kroky? Jak si udržet motivaci, když mám pocit, že je to všechno nad moje síly? Přemýšlím taky o tom, jestli je lepší se pustit do něčeho menšího a postupně růst, nebo prostě skočit do toho po hlavě a doufat v to nejlepší. Narazil jsem na spoustu informací o plánování a strategii, ale jak poznat ten správný směr? Může být někdy dobré mít vysoké cíle a jindy ne? Jak se s tím vyrovnat?

186 slov
1.9 minut čtení
9. 3. 2024
Milan Král

Takže, když se ti cíle zdají šíleně ambiciózní, není na škodu to trochu rozložit. Zkus si je sepsat a určit, co je vlastně nejdůležitější. Místo toho, abys myslel na celý podnik, zaměř se třeba na to, co můžeš udělat teď hned – třeba se naučit něco nového nebo vyhledat lidi, co už podnikají. To ti dá nějaký základ.

Rozděl velké cíle na menší dílčí úkoly. Například místo "rozjedu podnikání" si dej cíl "udělám plán" nebo "vytvořím webovku". Tak budeš mít pocit pokroku a uvidíš, jak se to začíná skládat dohromady.

A co se týče motivace – zkus si najít inspiraci jinde než jen na sociálních sítích, kde většinou vidíš jen to hezké. Mluv s lidma, co už si tím prošli, a zjistíš, že taky měli strachy a pochybnosti.

Někdy je lepší začít malinko a pak růst, než skočit do toho po hlavě a pak mít strach. Rychlý úspěch může být fajn, ale většinou to chce čas. A jo, vysoké cíle jsou fajn, ale je dobrý mít i realistické přehledy o tom, co zvládneš teď hned. Takže klidně zkus experimentovat a sleduj, co ti funguje.

183 slov
1.8 minut čtení
15. 10. 2023
Helena Koubová

Když ti cíle připadají moc ambiciózní, je fajn si je trochu rozložit. Zkus se zamyslet nad tím, co konkrétně potřebuješ udělat, abys dosáhl těch velkých snů. Třeba si vytkni menší, konkrétní úkoly, které tě k těm větším cílům posunou. Například, místo "rozjet podnikání" si můžeš dát cíl "napsat podnikatelský plán" nebo "naučit se něco o marketingu". To ti dodá pocit úspěchu a motivaci pokračovat. Co se týče zkušeností, každý musel někde začít, takže se neboj zeptat na rady od lidí kolem sebe nebo se připojit k nějakému kurzu. A pamatuj, že i ti úspěšní měli své pochybnosti a obavy. Můžeš klidně začít s menším projektem a postupně zkoušet větší věci. Hlavně to nezapínej hned do extrému, ale rozvrhni si to tak, abys měl čas na učení a růst.

128 slov
1.3 minut čtení
5. 6. 2024
Marek Krátký
Succeed.cz/Články/Motivace a disciplína
Kdy je nejlepší začít s plánováním cílů pro maximální úspěch?Objevte, jak správné načasování při stanovování cílů ovlivňuje vaši motivaci a výkonnost. Článek se zaměřuje na ideální okamžiky pro plánování cílů a ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky