Succeed.cz/Fórum/Jak se vyrovnat s neúspěchem v práci?

Jak se vyrovnat s neúspěchem v práci?

Neúspěch je pro mě hodně těžké téma. Mám pocit, že se mi to ve práci poslední dobou opravdu nedaří. Celý život jsem byl zvyklý na úspěchy, a teď najednou cítím, že se všechno hroutí. Různé projekty, na kterých jsem pracoval, nedopadly podle očekávání a já vůbec nevím, jak se s tím vyrovnat. Je to jako bych měl kocovinu z neúspěchů, která mě neustále pronásleduje. Snažím se hledat pozitivní stránky, ale když vidím své kolegy, jak se jim daří a já se cítím jako outsider, je to ještě horší. Jak se vlastně může člověk postavit k tomu, když má pocit, že zklamal sebe i ostatní? Jak zvládnout ten tlak na výkon v práci? Co dělat, když máte pocit, že jste v pasti a nevidíte žádné východisko? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních lidí, kteří si tímto prošli nebo nějaké tipy, jak se s tím poprat. Je dobré se o tom bavit s kolegy nebo raději hledat pomoc jinde? Jak se od toho distancovat a znovu najít motivaci? Vím, že je důležité neztrácet naději, ale někdy to vypadá jako hrozně těžký úkol. Jak jste to zvládli vy? Co vám pomohlo překonat tyto těžké chvíle? Jak se dostat zpět na správnou cestu a začít znovu věřit ve své schopnosti?

205 slov
2.1 minut čtení
17. 10. 2020
Eva Horáková

Je mi líto, že se tak cítíš. Neúspěch může být fakt těžkej a hodně lidi si tím prošli. Zkus si na chvíli odpočinout a nesoustředit se tolik na výkon. Možná je dobré mluvit s kolegy nebo někým blízkým, kdo ti může dát jiný pohled. Někdy stačí slyšet, že v tom nejsi sám, a to je fajn. Zkus si udělat plán, co chceš zlepšit, ale nebuď na sebe moc tvrdý. Malý kroky jsou taky důležitý. A pamatuj, že každý dělá chyby – to je normální. Třeba se zamysli nad tím, co jsi se z těch projektů naučil a jak to můžeš využít příště. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
1. 7. 2023
Eduard Žák

Mám za sebou podobnou situaci, takže chápu, jak se cítíš. Neúspěch v práci dokáže pořádně zamávat se sebevědomím. Hlavně se nesmíš porovnávat s ostatními – každý má svoje silné a slabé stránky, a to, co vidíš na povrchu, často neodpovídá skutečnosti. Zkus si udělat krok zpět a zamyslet se nad tím, co jsi se z těch projektů naučil. Někdy vyhoření a tlak na výkon vedou k chybám, a to se stane každému. Mluv o tom s někým, komu důvěřuješ, třeba kolegou nebo kamarádem – je dobré mít podporu a sdílet svůj pocit. Možná by ti prospělo i trochu odpočinku nebo změna prostředí. Pokud se ti zdá, že jsi v pasti, zkus si stanovit malé cíle a postupně zvyšovat laťku. Každý malý úspěch ti může vrátit motivaci. Buď na sebe opatrný a dej si čas – nikdo není perfektní a neúspěch je součástí cesty k úspěchu.

145 slov
1.5 minut čtení
29. 2. 2024
David Bartoš
Succeed.cz/Články/Zkušenosti z neúspěchů
Přijetí chyby: Jak se vypořádat s osobními a profesními neúspěchy a jít dálČlánek poskytuje praktické tipy a triky, jak se vyrovnat s chybami a neúspěchy v osobním i profesním životě. Naučte se, jak povznést svou emocionální ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 8. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky