Succeed.cz/Fórum/Jak si správně naplánovat odpočinek, když pracuji na online projektech?

Jak si správně naplánovat odpočinek, když pracuji na online projektech?

Pracuji na několika online projektech a poslední dobou mám pocit, že se mi rozplývá hranice mezi prací a odpočinkem. Neustále se snažím být produktivní, ale občas mi připadá, že potřebuju více času na regeneraci. Jak tedy mohu správně naplánovat svůj odpočinek, abych se vyhnul vyhoření? Kdy je nejlepší si udělat pauzu, když většinu času trávím před počítačem? Mám si třeba nastavit nějaké pravidelné přestávky během dne, nebo je lepší si dopřát delší odpočinek jednou týdně? A co třeba víkend? Měl bych se úplně odpojit od svých projektů, nebo je v pořádku se na ně občas podívat? Jak to máte vy? Jaké metody používáte k tomu, abyste si zajistili dostatek času na odpočinek a užili si ho naplno? Rád bych slyšel vaše tipy a zkušenosti, abych mohl najít rovnováhu mezi prací a relaxací. Děkuju!

133 slov
1.3 minut čtení
14. 5. 2024
Vlastimil Jahoda

Takže, já bych to viděl takhle. Je fakt důležitý mít jasně daný hranice mezi prací a odpočinkem, jinak se do toho zamotáš a skončíš vyhořelej. Doporučuju si nastavit nějaký pravidelný přestávky, třeba každou hodinu na 5-10 minut. Jen tak vstaň, protáhni se, dej si něco k pití, ať si trochu odpočineš od obrazovky.

Co se týká delšího odpočinku, ideálně si udělej jeden den v týdnu, kdy se budou věnovat jen relaxaci nebo aktivitám, co tě baví. O víkendu bych se snažil úplně vypnout od projektů, ale pokud máš urgentní věci, tak si na to dej max. hodinku a pak zpátky k odpočinku. Hlavně neřešit maily furt dokola.

Osobně třeba cvičím nebo jdu ven na procházku, to mi fakt pomáhá. Hlavní je najít to, co tě nabije energií a udržet si tu rovnováhu. Měj se fajn!

135 slov
1.4 minut čtení
2. 9. 2024
Barbora Malíková

Jo, to je jasný, hranice mezi prací a odpočinkem se dost snadno rozplývá, zvlášť když je člověk furt na počítači. Mně se osvědčilo nastavit si pravidelné přestávky. Třeba po každé hodině práce si dej 10-15 minut na odpočinek, projdi se, protáhni se nebo si dej kafe. To ti pomůže trochu vyčistit hlavu.

Další tip je mít nějaký den v týdnu, kdy si fakt uděláš volno a vypneš všechno, co souvisí s projekty. Klidně i víkend. Mě to pomáhá dobít baterky a pak se zase vrátit s novou energií.

Není špatný ani se občas podívat na projekty během víkendu, ale snaž se to udržet na minimum. Možná si nastav nějaký čas, třeba hodinu v neděli, kdy se podíváš na e-maily nebo co je potřeba. Ale jinak to neřeš a užívej si volno.

Celkově to chce najít rovnováhu a nenechat se úplně pohltit prací. Zkus experimentovat s různými přístupy a zjistit, co ti sedí nejvíc.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2024
David Baloun
Succeed.cz/Články/Rovnováha work-life
Co znamená skutečně kvalitní odpočinek v době digitálního podnikání?Objevte, jak si dopřát regeneraci v hektickém světě moderního podnikání a proč je klíčová pro vaši produktivitu a kreativitu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky