Succeed.cz/Fórum/Jak se odpoutat od práce doma a opravdu si odpočinout?

Jak se odpoutat od práce doma a opravdu si odpočinout?

V poslední době mám pocit, že se mi práce a osobní život začínají nebezpečně prolínat. Pracuji z domova už nějakou dobu a čím dál víc zjišťuji, že i když se snažím mít jasně stanovené pracovní hodiny, je to čím dál složitější. Vždycky je něco, co mě vyruší – ať už je to e-mail, telefonát nebo myšlenka na úkol, který jsem ještě neudělal. Zjistil jsem, že se mi stává, že i večer sedím u počítače a snažím se dokončit něco, co bych měl dávno nechat být a věnovat se volnému času. Mám pocit, že bych měl umět lépe oddělit práci od odpočinku, ale nevím jak. Zkoušel jsem různé techniky, jako jsou pomodoro metoda nebo plánování přestávek, ale stejně se mi nedaří to dodržovat. Jak to děláte vy? Máte nějaké osvědčené triky nebo tipy, jak se od práce odpoutat a skutečně relaxovat? Co funguje vám? Jak si třeba nastavujete hranice mezi pracovním časem a osobním volnem? Přemýšlím i o tom, že bych mohl vytvořit nějaký rituál na konci pracovního dne, ale zatím nevím jaký. Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Jak se naučit opravdu si odpočinout a nevnímat stále pracovní povinnosti? Chtěl bych slyšet vaše názory a tipy!

196 slov
2 minut čtení
7. 2. 2024
Dominik Zajíc

Myslím, že tohle je fakt častý problém, co lidi dělaj, když pracujou z domova. Mám taky zkušenosti s tím, že se mi práce plete do osobního života. Zkoušel jsem si nastavit jasný hranice, třeba stejný čas jako v kanceláři, ale pak přijde e-mail a najednou jsem zpátky u počítače. Co mi docela pomohlo, bylo udělat si rituál na konci pracovního dne. Třeba si dám kávu nebo udělám krátkou procházku. Tím si dám jasný signál, že teď už práce končí. Ještě si zapisuju úkoly na zítřek, abych to nemusel mít v hlavě. Ale zase to chce disciplínu. Občas prostě musím říct dost a odpojit se od techniky. Takže zkuste něco podobnýho – najít si vlastní rituál a zafixovat to jako konec dne. Hodně lidí taky doporučuje si vytvořit pracovní prostor, který pak po práci opustíš, abys měl jasný oddělení. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
25. 7. 2024
Nikola Nováková

Tohle je fakt častý problém, co lidi pracující z domova řeší. Mě osobně pomáhá mít jasně stanovený pracovní prostor – prostě místo, kde jenom pracuju. Jakmile se zvednu od stolu, tak to beru jako konec pracovní doby. Rituály jsou super, třeba si udělat večerní procházku nebo přečíst knížku, to mě přepne do režimu odpočinku. A zkusit si nastavit časovač na poslední úkol, aby ses donutil to dodělat do určité doby. Taky jsem zrušil notifikace na telefonu při práci a omezil jsem e-maily po pracovní době. Je důležitý si říct: teď už nic, jdu relaxovat. Takže asi nejdůležitější je najít tu svou hranici a nebát se ji dodržovat.

107 slov
1.1 minut čtení
15. 1. 2025
Olga Blažková
Succeed.cz/Články/Rovnováha work-life
Co znamená skutečně kvalitní odpočinek v době digitálního podnikání?Objevte, jak si dopřát regeneraci v hektickém světě moderního podnikání a proč je klíčová pro vaši produktivitu a kreativitu.
1000 slov
10 minut čtení
22. 1. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky