Succeed.cz/Fórum/Jak se lépe soustředit na práci z domova?

Jak se lépe soustředit na práci z domova?

Nedávno jsem začal pracovat z domova a musím říct, že to není tak snadné, jak jsem si myslel. Když sedím u počítače, tak to vypadá, že na mě číhá spousta rozptýlení. Je tu televize, mobilní telefon, dokonce i kuchyně s tím lákavým jídlem, co tam mám. Někdy se mi zdá, že úkoly, které mám udělat, jsou spíš na druhé koleji a já jsem pak rozptýlený tím, co se děje kolem mě. Chtěl bych se zeptat, co byste mi poradili udělat pro to, abych se při práci doma tolik nerozptyloval? Jaké triky a techniky používáte vy? Jak si organizujete den? Slyšel jsem o různých metodách jako Pomodoro nebo time blocking, ale nevím, jestli jsou pro mě. Taky mě zajímá, jestli máte nějaké tipy na to, jak si vytvořit klidné pracovní prostředí a zbavit se nepořádku okolo sebe. Někdy mám pocit, že i malá věc jako rozházené papíry nebo špinavý talíř v kuchyni mě dokáže odradit od práce. Jak si udržujete motivaci a soustředění po celou dobu pracovní doby? Jak se vyrovnáváte s tím, když vám přijde zpráva nebo telefonát a vy máte pocit, že musíte okamžitě reagovat? Mám pocit, že nedokážu najít ten správný balans mezi pracovním a osobním životem, když je všechno pohromadě doma. Takže pokud máte nějaké rady nebo osobní zkušenosti, budu za ně moc vděčný. Děkuji předem za jakoukoli pomoc!

222 slov
2.2 minut čtení
20. 7. 2022
Karel Vobořil

Pracovat z domova fakt není žádná sranda, to chápu. Mě pomáhá si udělat jasný plán na den. Ráno si napíšu seznam úkolů a snažím se to dodržovat. Metoda Pomodoro je super, ale já většinou dělám prostě 25 minut práce a pak 5 minut přestávka. To mi pomáhá se soustředit. Zkus si vyhradit místo, kde budeš jen pracovat, třeba stůl v obýváku nebo něco podobného. Taky mi pomohlo vypnout notifikace na mobilu, jinak mě každá zpráva úplně odvedla od práce. A co se týče nepořádku, snažím se uklízet aspoň každé ráno, než začnu pracovat – je to víc v pohodě, když je kolem mě čisto. A pokud jde o jídlo, tak si připravím něco zdravého dopředu, abych nemusel pořád odbíhat do kuchyně. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
15. 8. 2024
Milan Žižka

Práce z domova může být fakt výzva. Zkus si udělat jasný pracovní prostor, třeba stůl, kde budeš mít jen věci potřebný k práci a nic jinýho. Televizi a mobil schovej, ať tě to neláká. Pomodoro metoda je fajn, když si nastavíš čas na 25 minut práce a pak si dáš 5 minut pauzu, tak to můžeš líp zvládnout. Co se týče nepořádku, snaž se uklízet průběžně – když si uděláš krátkou přestávku, tak si dej pár minut na úklid. Zprávy a telefonáty? Nastav si čas, kdy na ně reaguješ, třeba každou hodinu – tím se vyhneš tomu, že se necháš rozptylovat pořád. A co se motivace týče, zkus si stanovit cíle na den a odškrtávat je. Jakmile něco splníš, dostaneš pocit úspěchu a to tě nakopne. Balanc mezi prací a osobním životem je těžký, ale snaž se mít jasné hranice – kdy pracuješ a kdy máš volno. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
21. 5. 2024
Karel Fučík
Succeed.cz/Články/Účinnost a produktivita
Optimalizace pracovního prostoru pro maximální produktivituObjevte, jak správně nastavit své pracovní prostředí, aby podporovalo vaši produktivitu a efektivitu. Článek nabízí praktické tipy a strategie pro opt...
1000 slov
10 minut čtení
26. 6. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky