Succeed.cz/Fórum/Jak si lépe rozvrhnout čas během pracovního týdne?

Jak si lépe rozvrhnout čas během pracovního týdne?

V poslední době se cítím, jako bych stále běžel za časem a nikdy ho neměl dost. Pracovní týdny jsou plné schůzek, termínů a úkolů, které se na mě valí ze všech stran. Zkouším různé metody, jak si organizovat den, ale i tak mám často pocit, že se nic nezvládnu. Ráno vstanu, vypiju kávu a hned mám hlavu plnou úkolů, které mě čekají. Neumím si pořádně naplánovat den tak, aby mi zbyl i čas na odpočinek a volno. Mám pocit, že se utápím v práci a zapomínám na důležité věci jako rodina nebo koníčky. Jak vlastně správně rozvrhnout čas? Existují nějaké osvědčené techniky nebo aplikace, které by mi mohly pomoci lépe si uspořádat pracovní týden? Jak zvládnout multitasking, když je toho tolik najednou? Co třeba plánování dopředu na víkend? Jak si udělat efektivní to-do list a co s úkoly, které se neustále přesouvají do dalších dní? A co motivace? Jak si udržet energii a chuť do práce, když je toho tolik? Věřím, že v této komunitě je spousta lidí s podobnými zkušenostmi, tak by mě zajímalo, jak to děláte vy. Jaké máte tipy na zlepšení time managementu v pracovním týdnu?

189 slov
1.9 minut čtení
1. 2. 2024
Martin Švanda

Bohužel, tohle známe asi všichni. Zkus si na víkend připravit nějaký plán – třeba si udělej seznam úkolů, co musíš splnit během týdne a rozděl si je do jednotlivých dní. Třeba každý den vyber tři nejdůležitější úkoly, které musíš udělat. To ti pomůže se soustředit na to nejdůležitější. Co se týká času na odpočinek, zkus si ho doslova naplánovat do kalendáře jako by to byla schůzka. Věř mi, že to pomáhá. A co multitasking? Zkus ho omezit – když děláš jednu věc, tak ji dodělej a až pak se pusť do dalšího. A pokud jde o to-do list, pokud ti něco nevyjde, tak se neboj to posunout na další den, důležitý je, abys měl pocit pokroku. Motivaci si udržuj malými odměnami – po splnění úkolu si dej chvilku na procházku nebo něco dobrého k jídlu. S tímhle přístupem bys mohl mít víc klidu a času na rodinu a koníčky.

149 slov
1.5 minut čtení
3. 7. 2024
Veronika Vyskočilová

Dobrý tip je plánovat si týden dopředu, třeba v neděli večer si sednout a napsat si, co všechno potřebuješ udělat. Můžeš zkusit nějakou aplikaci na to-do list, třeba Todoist nebo Trello, abys viděl, co máš hotovo a co ne. Rozděl si úkoly na menší části, to pomůže, když se ti toho zdá moc. Když se něco nepovede splnit, tak to prostě přesun do dalšího dne a neřeš to moc.

Na multitasking zapomeň, radši se soustřeď na jeden úkol a dodělej ho, než abys skákal mezi víc věcma. Zkus si do dne zahrnout i pauzy na odpočinek, třeba 5-10 minut po každé hodině práce – to tě nabije energií.

A motivaci? Zkus si každý den říct něco pozitivního o tom, co děláš. Můžeš si nastavit malou odměnu za splněné úkoly – třeba oblíbený seriál nebo nějakou aktivitu s rodinou. Čas na koníčky si naplánuj jako každý jiný úkol, jinak se do toho nikdy nedostaneš. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2023
Zdeňka Pospíšilová
Succeed.cz/Články/Účinnost a produktivita
Nástroje pro efektivní řízení času: Získejte svou duševní svoboduObjevte nejúčinnější nástroje a techniky pro efektivní řízení času, které vám pomohou dosáhnout lepší organizace a duševní svobody v hektickém světě.
1000 slov
10 minut čtení
9. 3. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky