Succeed.cz/Fórum/Jak mám začít s vytvářením portfolia?

Jak mám začít s vytvářením portfolia?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl začít s vytvářením svého portfolia. Nikdy jsem to nedělal a vlastně nevím, jak se do toho pustit. Jsem si vědom, že portfolio je důležité pro prezentaci mých dovedností a projektů, ale co vlastně všechno by mělo obsahovat? Jaké typy prací bych měl zahrnout? Mám začít tím, že si seženu nějaké své staré projekty, nebo mám raději vytvořit něco nového, co by ukázalo moje aktuální schopnosti? A co design portfolia? Měl bych to mít v nějakém speciálním stylu, nebo stačí jednoduchý a přehledný formát? Jakým způsobem bych měl představit své dovednosti a zkušenosti, aby to přitáhlo pozornost potenciálních zaměstnavatelů nebo klientů? Měl bych také zmínit nějaké osobní projekty, nebo radši soustředit na práci, kterou jsem dělal jako zaměstnanec? A co sociální sítě? Mám propojit své portfolio s profily na LinkedInu nebo Instagramu? Je lepší mít online portfolio na vlastní stránce, nebo stačí nějaká platforma zaměřená na portfolia? Jak dlouho by takový web měl být, abych nezahltit návštěvníky informacemi? To všechno mi vrtá hlavou a rád bych slyšel názory těch, kteří už s tím mají zkušenosti. Jak jste začínali vy a na co byste určitě upozornili?

190 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2024
Lucie Hájková

Když začínáš s portfoliem, je dobrý udělat si plán. Nejprve si sepiš, co všechno umíš a co bys rád ukázal. Zahrň projekty, na kterých jsi pracoval, ať už to jsou starší věci nebo něco nového. Dobrý je mít mix - zaměstnanecké práce i osobní projekty, protože to ukáže tvoje široké spektrum dovedností. Co se týče designu, jednoduchost je klíčová. Mělo by to být přehledný a snadno navigovatelný web, kde budou všechny důležitý informace jasný na první pohled. Využij nějakou platformu pro portfolia, ale pokud máš možnost mít vlastní stránku, určitě to přidá na váze. A ano, určitě propojuj s LinkedInem a dalšími sociálními sítěmi, ať tě lidi snadno najdou. Když to shrnu - dej tam svoje nejlepší práce, buď přehlednej a zkus zaujmout originality v prezentaci.

126 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2024
Dana Hájková

Nejdřív si ujasni, co vlastně chceš v portfoliu ukázat. Můžeš začít s tím, co už máš - staré projekty, na kterých jsi pracoval, ale klidně přidej i něco nového, co ukáže tvé aktuální dovednosti. Když už to budeš dávat dohromady, snaž se to uspořádat tak, aby bylo všechno přehledné. Zkus použít jednoduchý design, nic přehnaně složitého. Co se týče dovedností, hodí se ukázat jak pracovní zkušenosti, tak osobní projekty - to dodá na rozmanitosti. Pokud máš LinkedIn nebo Instagram, určitě je propoj. Online portfolio je dneska must-have, klidně zkus nějakou platformu jako Behance nebo Dribbble, ale mít vlastní web může vypadat lépe. A snaž se udržet délku na rozumné úrovni - pár projektů s krátkým popisem je lepší než dlouhé texty. Hlavně to udělej tak, abys byl vidět a zaujal.

130 slov
1.3 minut čtení
2. 9. 2024
Pavla Malečková
Succeed.cz/Články/Co s freelancingem?
Jak vytvořit portfolio, které přitáhne klienty: Praktické rady pro úspěchObjevte, jak vytvořit atraktivní portfolio, které osloví klienty a pomůže vám získat nové zakázky. Získejte tipy na prezentaci vaší práce a ukázání ho...
1000 slov
10 minut čtení
14. 3. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky