Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli dělám něco špatně kariérně?

Jak zjistit, jestli dělám něco špatně kariérně?

V poslední době hodně přemýšlím o své kariéře a mám pocit, že možná dělám něco špatně, ale nevím přesně co. Někdy se mi zdá, že se motám na místě, zatímco moji kolegové postupují vpřed. Jak bych si mohl zhodnotit svůj aktuální stav? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo signály, které by mi mohly napovědět, jestli jsem na správné cestě, nebo zda dělám chyby? Třeba si říkám, jestli je důležité sledovat svůj profesní rozvoj nebo jak moc investuji do svých dovedností a vzdělání. Jak poznat, že jsem zůstal pozadu v oblasti technologií nebo nových trendů? A co když se moje ambice a cíle liší od toho, co očekávají ostatní kolem mě? Jak zjistit, jestli je to špatně, nebo pokud je to prostě můj vlastní směr? Jaké otázky si mám klást při sebehodnocení? Přemýšlím i o tom, jestli by bylo dobré promluvit si s mentorem nebo někým zkušeným v oboru, kdo mi může poskytnout zpětnou vazbu. Je důležité mít sebehodnocení pravidelně nebo stačí občas? Jaké kroky bych měl podniknout, abych se ujistil, že jdu správným směrem a jak poznat, kdy je čas na změnu? Děkuji za jakékoli tipy.

185 slov
1.9 minut čtení
14. 6. 2023
Bohuslav Blažek

Zdravím, tvé myšlenky jsou naprosto normální. Mnoho lidí se občas cítí ztraceně v kariéře. První věc, co bych udělal, je se zamyslet nad tím, co tě vlastně baví a co chceš dosáhnout. Můžeš si položit otázky jako: Jaké úspěchy mám za sebou? Kde vidím sám sebe za 5 let? Jaké dovednosti bych se chtěl naučit? Sledování profesního rozvoje je určitě důležité – pokud nevidíš pokrok v dovednostech nebo neinvestuješ do vzdělání, může to být signál, že něco není v pořádku.

Určitě zkus mluvit s někým zkušeným, kdo ti může poskytnout jiný pohled na tvou situaci. Mentorství je super způsob, jak získat zpětnou vazbu. A pravidelné sebehodnocení je taky fajn, nemusíš to dělat každý měsíc, ale třeba jednou za půl roku by to mohlo stačit.

Pokud cítíš, že se od ostatních lišíš v ambicích, zkus to brát jako pozitivum – tvá cesta je tvoje vlastní. A když si uvědomíš, že tě něco nebaví nebo že stagnuješ, může to být čas na změnu. Zjisti si víc o nových trendech v oboru a neboj se udělat krok mimo komfortní zónu. Hodně štěstí!

177 slov
1.8 minut čtení
17. 5. 2022
Dominik Kubík

Zkus se zamyslet nad tím, co tě vlastně v práci baví a co ne. Pokud máš pocit, že se motáš na místě, možná je čas na nějaké změny. Zjisti si, jaké dovednosti si mohl v poslední době rozvinout – sleduješ trendy ve svém oboru? Třeba na nějakých školeních nebo workshopech bys mohl načerpat nový pohled.

Je fajn mít mentora nebo někoho zkušenějšího, s kým můžeš probrat svoje ambice a cíle. Možná ti ukáže nový směr nebo ti potvrdí, že tvoje přání nejsou špatná, jen jiná než ostatních.

Ohledně sebehodnocení – zkus si to dělat pravidelně, klidně každý půlrok. Můžeš si připravit pár otázek: Co jsem se naučil? Kam chci směřovat? Jaké možnosti mám? A hlavně, jestli ti to dává smysl.

Když cítíš, že je něco špatně, neváhej udělat krok stranou a zkusit něco nového. Někdy to chce risk a změna může přinést skvělé výsledky.

142 slov
1.4 minut čtení
5. 8. 2024
Věra Štěpánová
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Nejčastější chyby, které brání kariérnímu postupu a jak se jim vyhnoutObjevte běžné překážky, které lidé čelí na cestě k povýšení a naučte se, jak je překonat. Získejte praktické tipy pro úspěšnou kariéru.
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky