Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na požádání o povýšení?

Kdy je nejlepší čas na požádání o povýšení?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas říct svému nadřízenému, že bych chtěl být povýšený. Mám pocit, že v poslední době se mi daří plnit úkoly nad očekávání a přidávám hodnotu našemu týmu. Jenže nevím, jestli je dobré se o to pokusit teď nebo počkat na nějakou vhodnější chvíli. Možná by bylo lepší vyčkat na pravidelné hodnocení, abych měl více argumentů pro svou žádost. Ale co když to pak bude pozdě a někdo jiný si to místo vezme dřív? Mělo by to být po nějakém úspěšném projektu nebo když se zrovna uvolní pozice? A taky, jak si mám připravit argumenty, abych byl co nejpřesvědčivější? Někde jsem četl, že by se o povýšení mělo žádat v případě, že máte za sebou nějaké úspěchy a vaše práce je vidět. Ale co když jsou ve firmě špatné časy? Má smysl zkoušet to i v takových obdobích? Jak mohu zjistit, jestli je moje firma otevřená povyšování nebo jestli raději zaměstnance udržují na stejných pozicích? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci.

171 slov
1.7 minut čtení
16. 6. 2024
Martina Fojtíková

Nejlepší čas na žádost o povýšení? To je fakt těžký. Určitě bys měl mít za sebou nějaké úspěchy, které můžeš ukázat. Pokud jsi teď v období, kdy se ti daří, klidně se o to pokus. Často je dobré to říct po úspěšném projektu, kdy je šéf naladěný a vidí tvou hodnotu. Je ale pravda, že pokud se blíží pravidelné hodnocení, můžeš mít víc argumentů.

Co se týče špatných časů ve firmě, tak záleží na situaci. Někdy je lepší počkat, jindy to můžeš zkusit, pokud máš fakt silné důvody. Zjistit, jestli firma povyšuje, můžeš třeba podle toho, jak často to dělají ostatní nebo jestli jsou v týmu noví lidé.

Argumenty? Zkus si vyčíst z toho, co jsi dokázal a jak jsi přispěl k týmu. Mít konkrétní čísla a příklady je vždycky plus! Takže jestli cítíš, že na to máš, neboj se a běž na to.

144 slov
1.4 minut čtení
31. 8. 2024
Irena Karásková

Nejlepší čas na žádost o povýšení je obvykle po nějakém úspěšném projektu nebo když máš za sebou dobré výsledky. Když se ti daří a tvá práce je vidět, je to skvělá příležitost. Můžeš to zkusit i před pravidelným hodnocením, pokud cítíš, že jsi připravený a máš argumenty. Zkus zjistit, jak to v týmu funguje – jestli se povyšuje často nebo jestli lidé spíš zůstávají na místě. Pokud jsou ve firmě špatné časy, může to být riskantní, ale někdy právě v těžkých časech můžeš ukázat, jak jsi cenný. Připrav si konkrétní úspěchy a přínosy pro tým – to ti pomůže. Neboj se zeptat nadřízeného i na možnosti růstu a kariéry. Hlavně buď sebevědomý, ale ne arogantní.

115 slov
1.2 minut čtení
17. 10. 2024
Pavla Zemanová
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Kdy je ten správný čas požádat o povýšení?Objevte faktory, které určují ideální okamžik pro žádost o povýšení. Naučte se, jak správně posoudit situaci a připravit se na úspěšnou žádost.
1000 slov
10 minut čtení
9. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky