Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že mám šanci na povýšení?

Jak poznat, že mám šanci na povýšení?

V poslední době se často zamýšlím nad svou kariérou a přemýšlím, jestli vůbec mám šanci na povýšení. V práci se cítím celkem spokojeně, ale občas mě přepadnou pochybnosti. Jak vlastně poznám, že jsem na správné cestě k povýšení? Je to o tom, jak dobře plním své úkoly, nebo hraje roli i to, jaké vztahy si buduji s kolegy a nadřízenými? Uvažuju o tom, jestli bych měl více zviditelňovat své úspěchy nebo se aktivněji zapojit do týmových projektů. Mám pocit, že někteří kolegové dostávají příležitosti a povýšení snadno, zatímco já musím víc bojovat. Co všechno by měl člověk mít na paměti, když uvažuje o postupu v kariéře? Je nějaký konkrétní signál, podle kterého bych mohl usoudit, že jsem na dobré cestě? Třeba bych se měl ptát svého nadřízeného na zpětnou vazbu nebo sledovat, jak si vedu v porovnání s ostatními. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jak jste vy poznali, že máte šanci na povýšení? Co byste doporučili lidem v podobné situaci?

161 slov
1.6 minut čtení
19. 12. 2021
Dominik Zlámal

Povýšení závisí na víc faktorech, než si možná myslíš. Samozřejmě, jak plníš úkoly je klíčové, ale stejně důležité jsou i vztahy s kolegy a nadřízenými. Když si tě lidé váží a vidí, že umíš spolupracovat, může to hodně pomoct. Zviditelňování úspěchů je také důležité – neboj se o nich mluvit, ale dej na to pozor, aby sis nepřipadal jako namyšlenec. Zapojení do projektů ti může otevřít dveře k novým příležitostem, takže se snaž být aktivní, ale ne zase přehánět. Zpětná vazba od nadřízeného je fajn, můžeš se zeptat na to, co bys mohl zlepšit nebo co děláš dobře. Měj na paměti, že každý postupuje jinak a někteří mohou mít větší štěstí nebo podporu ve firmě. Sleduj tedy svoje pokroky a nenech se odradit, pokud ostatní dostávají šance rychleji – tvoje příležitost může přijít taky.

134 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2024
Jarmila Šindelářová

Myslím, že poznat, jestli máš šanci na povýšení, je o kombinaci několika faktorů. Určitě je důležitý, jak plníš úkoly a jestli dosahuješ dobrých výsledků. Ale vztahy s kolegy a nadřízenými hrají taky velkou roli. Když se zapojuješ do projektů a ukazuješ, že máš zájem, lidi si tě víc všimnou. Zkus se ptát na zpětnou vazbu – to ti může hodně napovědět, jestli jsi na dobré cestě. Pokud vidíš, že ostatní dostávají příležitosti, zkus se zaměřit na to, co dělají jinak. Někdy to může být i o tom, udělat si víc viditelné úspěchy nebo se víc zviditelnit v týmu. Pozoruj, jak se chovají ti, co byli nedávno povýšeni – co dělají jinak? Můžeš získat inspiraci. Pokud se cítíš jako outsider, neboj se promluvit s nadřízeným o svých ambicích. Je dobré mít přehled o tom, jak si vedou kolegové a co děláš ty špatně nebo dobře.

144 slov
1.4 minut čtení
24. 4. 2024
Patrik Janeček
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Kdy je ten správný čas požádat o povýšení?Objevte faktory, které určují ideální okamžik pro žádost o povýšení. Naučte se, jak správně posoudit situaci a připravit se na úspěšnou žádost.
1000 slov
10 minut čtení
9. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky