Succeed.cz/Fórum/Jak mám začít budovat svou profesní síť, když jsem úplný nováček?

Jak mám začít budovat svou profesní síť, když jsem úplný nováček?

Přemýšlím, jak se vlastně dostat do toho světa profesionálů a jak začít budovat svou profesní síť. Jsem úplný nováček a vůbec nevím, kde začít. Mám pocit, že je to pro mě obrovská výzva. Často slýchám, jak je důležité mít kontakty, ale já nevím, jak je získat, když nikoho osobně neznám. Jak se vlastně dostat do kontaktu s lidmi v oboru, který mě zajímá? Je snadné zapojit se do různých skupin nebo komunit na internetu? Mohlo by mi pomoci účastnit se nějakých akcí nebo workshopů? A co sociální sítě? Jak moc jsou užitečné pro navazování profesních vztahů? Mám začít s LinkedInem nebo to není pro mě ještě relevantní? Rád bych slyšel tipy od těch, co už v tomto mají nějaké zkušenosti. Jaké jsou vaše rady na to, co dělat jako první krok? Jak postupně rozšiřovat síť a co všechno bych měl mít na paměti? Není to snadné pro někoho, kdo nemá žádné předchozí zkušenosti nebo kontakty. Těším se na všechny vaše nápady a rady!

163 slov
1.6 minut čtení
7. 7. 2023
Eduard Kočí

Tak začínat s budováním profesní sítě může být fakt těžký, když jsi nováček. Ale není to vůbec nemožný. První krok, co můžeš udělat, je zaměřit se na online platformy jako je LinkedIn. Tam si můžeš vytvořit profil a začít sledovat lidi z oboru, který tě zajímá. Zkus je oslovit, třeba s otázkou ohledně jejich práce nebo projektu, na kterém dělají. Je dobrý mít tam i nějaký obsah, třeba sdílet články nebo příspěvky, co tě zaujaly.

Další věc, co bych doporučil, jsou různý akce a workshopy. Často se konají online i offline akce, kde se potkáš s lidmi z branže. Můžeš zjistit, jestli v okolí nejsou nějaký meetupy nebo konference. Osobní kontakt je vždycky silnější než jen online.

A nezapomeň také na odborné skupiny na Facebooku nebo specializovaný fóra. Tam můžeš najít lidi se stejným zájmem a zapojit se do diskuzí. Snaž se být aktivní a přinášet hodnotné příspěvky.

Celkově jde o to být otevřený a nebát se oslovit lidi. Každý někdy začínal, tak se neboj zeptat nebo nabídnout pomoc. Budování sítě je proces, tak to chce čas.

175 slov
1.8 minut čtení
13. 11. 2023
Dana Štěpánková

Začít budovat profesní síť jako nováček není vůbec jednoduchý, ale určitě to jde. Nejdřív bych doporučil se podívat na LinkedIn, i když máš pocit, že to není ještě pro tebe. Na tomhle portálu najdeš spoustu lidí z různých oborů a můžeš sledovat zajímavé firmy a odborníky. Zkus vyplnit svůj profil, přidat pár svých zájmů a zkušeností, i když jsou zatím minimální.

Další skvělý krok je zapojení se do různých online skupin nebo fór, kde se diskutuje o tématech, co tě zajímají. Na Facebooku nebo Redditu najdeš komunity, které ti pomůžou se dostat do obrazu v oboru. Uvidíš, že tam jsou lidi otevření spolupráci a rádi poradí.

Pokud chceš něco víc osobního, zkus hledat místní akce, semináře nebo workshopy. Ty jsou fajn pro osobní setkání a navázání vztahů tváří v tvář. Můžeš oslovit řečníky nebo účastníky, popovídat si s nimi o jejich zkušenostech a třeba si domluvit kávičku.

A nezapomeň na networking i přes známé. I kamarádi mohou mít kontakty, které by ti mohly pomoct. Buď aktivní, buď otevřený a choď do toho naplno! Každý má nějaký začátek a postupně si tu síť buduješ.

181 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2024
Dana Vondrová
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Jak si vybudovat silnou profesní síť pro urychlení kariérního postupuObjevte strategie pro networking, které vám pomohou otevřít nové možnosti a příležitosti. Naučte se, jak si vybudovat silnou profesní síť a posunout s...
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky